750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

Surf ve Lrf Balıkçılığı Arasındaki Fark Nedir?

Olta balıkçılığı son yıllarda farklı tekniklerin ortaya çıkmasıyla çok daha keyif verici bir hobi haline gelmiştir. Özellikle balıkçılık hobisini farklı teknikleri deneyerek yeni deneyimler yaşamak isteyen balıkçılar için LRF yani Light Rock Fishing ve surf avcılık metotları sevilerek yapılmaktadır. Her iki tekniğinde kıyıdan yapılması ve klasik olta balıkçılığına göre balıkçıyı daha hareketli hale getirmesi nedeniyle adeta bir doğa sporu gibi görülürler. 

LRF ve surf balıkçılık teknikleri birçok açıdan farklılık gösterseler de her iki tekniğin de ayrı ayrı avantajları ve dezavantajları bulunur. İkisi arasındaki farkları incelemeden önce bu iki olta balıkçılığının detaylarını gelin birlikte inceleyelim. 

Surf Balıkçılığı Nedir? Nasıl Yapılır?

Surf balık av metodu kıyı balıkçılığı yapan balıkçıların tercihleri arasında yer alan balıkçılık tekniklerinden biridir. Bazı istisnai durumlar dışında tuzlu su avında tercih edilen bu yöntem, ağır ve dayanıklı ekipmanlarla birlikte yapılır. Dalgaların ötesine doğru yapılan atışla bu noktada bulunan balıklar veya kıyıdan derin sulara doğru yapılan atışla o bölgede dinlenen veya yemlenen balıklar hedeflenirler. Surf balık avı nedir sorusuna detaylı bir cevap istiyorsan Surf Avı Nedir ve Nasıl Yapılır? yazısı sana istediğin cevapları verecektir. 

Keyifli bir at çek avı olan surf tekniği aynı zamanda ekipmanların ağırlığından dolayı zorlu bir av tekniğidir. Daha tecrübeli balıkçılar için tavsiye edilen bir tekniktir. Uzun süreli yapılacak at çekler ve bu ekipmanların ağırlığı ile birlikte kol gücü gerektiren bir av tekniğidir. 

Surf av tekniğinde kamış, makine ve misina kalın ve dayanıklı materyallerden imal edilmelidir. Bu av tekniği daha öncede belirttiğimiz gibi zorlu meralarda ve zorlu balık türlerinde tercih edilmektedir. Ayrıca uzun mesafe atışları surf tekniğinin başlıca kuralı denilebilir. Surf için olta kamışları yüksek derecede karbon veya fiber içeren maddelerden üretilmelidir. Ayrıca atar değeri 350 ve 600 gram arasındaki olta kamışları surf avcılığı için uygun görülür. Surf kamışı ile balık avı, uygun ekipman ile yüksek bir mücadele ve hakimiyet gerektirir. Kullanılan ekipmanlara bir de balığın ağırlığı eklenince yaşanacak mücadeleyi tahmin etmek güç olmayacaktır. Surf av metodu için yeniysen ve bilgi almak istiyorsan Yeni Başlayanlar İçin Surf Balıkçılığı Rehberi: En İyi Başlangıç Ekipmanları yazısına göz atmanı öneririz.

Lrf Balıkçılığı Nedir? Nasıl Yapılır?

Surf balıkçılık gibi kıyıdan av teknikleri arasında son dönemlerde hızla popüler hale gelmiş olan LRF yani Light Rock Fishing tekniği Türkiye tuzlu ve tatlı sularında sevilerek yapılmaktadır. Menşei balıkçılıkla ünlü Japonya olan bu teknik hızla dünyada en fazla kabul gören kıyı balıkçılığı teknikleri arasında kendine yer edinmiştir. 

Lrf nedir sorusunun cevabı adında gizlidir. Yani bu tanımı Türkçeye çevirecek olursak hafif kaya balıkçılığı olarak bir söz öbeği karşımıza çıkar. Buradan da anlaşıldığı gibi bu av tekniği kayalık yerlerde hafif ekipmanlarla yapılmaktadır. Aslında tabir her ne kadar doğru olsa da LRF avcılığı yalnızca kayalık etrafında yapılmamaktadır. Aksine liman içleri, sığ göller gibi göz önünde olmayan ama av açısından zengin meralarda oldukça başarılı bir tekniktir. Lrf avıyla ilgili daha detaylı bilgiye, LRF Avı Nedir ve Nasıl Yapılır? makalemizden ulaşabilirsin.

LRF avı küçük, hassas ve ince ekipmanların bir araya geldiği bir tekniktir. İlk bakışta sana çocuk olta takımı gibi gelecek bu ekipmanları kullanmaya başladıktan sonra durumun hiç beklediğin gibi olmadığını göreceğini belirtmeye gerek yok. LRF avı ince ve hassas ekipmanlarla oltanın ucundaki sahteye aksiyon verilen bir av tekniğidir. Hassas olta kamışı ve makinesi su içindeki en ufak titreşimleri dahi algılayabilir, bu sayede balığı sanki çıplak elle yakalamış hissine kapılabilirsin. 

At çek tekniğiyle yapılan bu teknikte sığ sular, limanlar ve kayalık araları senin meraların olacak. Ayrıca bu bölgede yaşayan beklenmedik avlar LRF tekniğinin en heyecan verici noktası olarak görülebilir. 

Surf ve Lrf Avı Arasındaki Farklar Nelerdir?

LRF ve surf balıkçılık teknikleri son dönemlerde hemen hemen her kesimden ve her yaştan hobi balıkçıları tarafından tercih edilen balık tutma tekniklerinin başında gelirler. Her iki teknik kıyı avı tercih eden balıkçılar için uygundur. Ayrıca surf ve LRF av teknikleri at çek balık avı tekniklerinden sayılmaktadır. Elbette bu iki tekniği birbirinden ayıran pek çok nokta bulunmaktadır. Dilersen bu farklılıkları birlikte inceleyelim;

Ekipmanlar açısından LRF ve surf teknikleri birbirlerinden büyük ölçüde ayrılırlar. Aralarındaki en bariz farkın ekipman farklılığı olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Surf olta takımında öne çıkan özellikler; ağırlık, uzunluk ve dayanıklılıktır. LRF olta takımında ise bu özellikler hafiflik, hassaslık ve incelik olarak değişmektedir. 

Surf av tekniğinde olta takımını mümkün olduğunca ileriye atarak hedeflediğin balığı tutmak amacı LRF avında bunu kıyıdan çok açılmadan meranın sığ noktalarındaki balıkları avlama olarak değişkenlik gösterir. Surf avında dalgalarla adeta yarış yaparken LRF avında bu kayalığın arkasında ne olabilir diye düşünerek avlanacaksın. 

Yemli avda lrf mi surf kamış mı sorusu zihnini meşgul edebilir. LRF avında yem neredeyse sahte yem olarak kendini gösterirken surf av tekniğinde bu durum canlı veya sahte olarak farklılık göstermektedir. LRF avında yeme aksiyon verilmesi büyük önem taşır bu yüzden sahte yemler LRF avında çok daha iyi çalışır. Surf avında atış mesafesi LRF avına göre çok yüksek olduğu için yeme LRF avındaki gibi bir aksiyon verilmesi mümkün değildir. 

Ayrıca LRF avında balıkçı, merada adeta karada tavşan kovalayan bir avcı gibi balığın peşinde koşarken surf avı biraz daha durağan geçmektedir. İleriye yapılan atış sonrasında olta daha ağır sarılır, hatta gereken durumlarda balığın yemi fark edene dek beklenilir. Surf avı için ekipman oluşturmana rehber olacak En İyi Surf Balıkçılığı Ekipmanları Nelerdir? adlı yazıyı dikkatlice okumanı öneririz. Lrf avı için ise şu makaleye göz atabilirsiniz: En iyi LRF Ekipmanları Nelerdir?

Hem LRF hem de surf av teknikleri klasik tekniklere yeteri kadar aşina olmuş belki de sıkılmış balıkçılar için denemeye değer teknikler olarak görülür. Eğer surf ve Lrf avlarıyla ilgili daha detaylı bilgiye ihtiyacın varsa, bizlere dilediğin günde ve saatte ulaşabilirsin!

Yazı İçeriği

Son Yazılar