750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

En iyi LRF Ekipmanları Nelerdir?

Balıkçılık hobisine farklı bir bakış açısı sunan LRF avı (Light Rock Fishing: Hafif Kaya Balıkçılığı); köken olarak Uzakdoğu’ya dayansa da kısa sürede dünyanın farklı bölgelerinde hızla beklediği ilgiyi bulmuştur. Balıkçılık ile uğraşanlara sunduğu çok yönlü deneyimler sayesinde hem tecrübeli balıkçıların hem de hobiye yeni merak saran üyelerin ilk tercihleri arasında yer almaya başlamıştır. 

Teknik olarak bakıldığında balıkçıyı avlandığı merada tek bir balık türüyle sınırlandırmayan; ayrıca hassas ve hafif takımları sayesinde birçok balıkçının en keyif aldığı anlardan biri olan avı hissetme deneyimini sunan bir yöntemdir. Gerek tatlı su gerek tuzlu su balıkçılığı ile uğraşanlar bu yöntem ile çok keyifli avlar yapma şansına sahip oluyor.

LRF de diğer tüm balıkçılık yöntemlerinde olduğu gibi doğru ekipmanların seçimi ile sana balıkçılıkta istediğin keyfi alabilmene yardımcı olacaktır. LRF tekniği hakkında temel bilgilere sahip olmak için Yeni Başlayanlar İçin LRF Rehberi: En İyi Başlangıç Ekipmanları makalemizi inceleyebilirsin. 

LRF Kamışı nasıl seçilir? Size en uygun LRF Kamışı Hangisidir?

LRF balıkçılığına başlamak istiyorsan, geleneksel yöntemlerden sıkılmış ve farklı bir yöntemle balıkçılığı deneyimlemeye hevesliysen, LRF takımını oluşturmaya başlamalısın! İyi bir LRF takımı oluşturmanın ilk adımı, hem senin av stiline hem de avlanacağın meraya uygun bir LRF kamışı seçmek olacaktır. 

LRF için üretilen kamışlar geleneksel kamışların aksine çok daha hafif ve esnektirler. Kamışların bu şekilde tasarlanmasındaki amaç atarının yüksek olması ve aynı zamanda kamışın verdiği hassaslık hissi ile yakalanan küçük boyutta bir balığın dahi balıkçıya büyük bir balık yakalamış hissi vererek avı daha keyifli bir hâle getirmesidir. Hassas kamış sayesinde küçük boyutta olan istavrit veya gümüş gibi balıklar dahi balıkçı tarafından hissedilir. Diğer yandan LRF avcısı merada diğer yöntemlere göre daha hareketlidir. Balıkçının at-çek yapması gerekir. Ayrıca merada sıkça pozisyonunu değiştirir, bu yüzden kamışın hafif olması yüksek derecede önemlidir. 

LRF balıkçılığı yemle yapılan bir balık avlama tekniği olduğundan yemin hareket ettirilmesi avda büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden LRF kamışı çeşitlerinin hafifliği balıkçıların yemi hareket ettirmesini kolaylaştıracak ve balığın yeme ilgi göstermesini kolaylaştıracaktır. 

Kamış türleri arasında parçalı veya teleskopik kamışlar da kişinin tercihine göre seçilebilmektedir. Teleskopik kamışlar portatif oldukları için taşıma konusunda avantaj sağlarken parçalı kamışlar daha fazla hassas oldukları için balığı tuttuğunda daha fazla hissedebilirsin. LRF kamış fiyatları ise ürünün özelliklerine göre her bütçeye uygun fiyatlarla değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sayede de her seviyede balıkçılık tutkunları için uygun LRF olta seti bulunmaktadır. LRF Olta Kamışı Rehberi: Size En Uygun LRF Kamışı Hangisi? makalesinde birçok modelin özellikleri ve kullanımları hakkında bilgi sahibi olabilirsin. 

LRF Makinesi Nasıl Seçilir? En İyi LRF Makinesi Hangisidir?

Diğer balıkçılık tekniklerinde olduğu gibi kamış seçiminden sonra sıra makine seçimindedir. LRF balıkçılığı için makine seçiminde ilk dikkat edilecek özelliklerden biri makinenin boyutudur. Kamış ile makine uyumuna göstereceğin azami özen senin daha iyi bir balıkçılık deneyimine sahip olmana imkân verecektir; bu yüzden hafif olan LRF kamışları için hafif makineler tercih etmelisin. Diğer yandan LRF olta takımı için makine seçerken makinenin düşük devirli olmasına dikkat etmelisin. 500 ve 2500 devir değerleri LRF makineleri için uygun görülmektedir; ancak her devire sahip makineler her merada sana istenilen avı sunmayabilir. Bu yüzden meraya uygun devir değerine sahip makine kullanman daha kaliteli bir av için elzemdir. 

Liman veya daha sığ bir yerde LRF avı yapacaksan makinenin düşük devirli olması önemlidir. Avlanılacak balığın boyutu da makine seçiminde önemli bir rol oynamaktadır. Büyük balıkları devir gücü düşük makinelerle avlamaya çalışmak takımının bozulmasına yol açabilir. 

LRF avında yeme verilen aksiyonlar balığın yakalanmasında büyük rol oynamaktadır. Eğer küçük balık avlanıyorsan hızlı devir alan makineler senin sahte yemine istediğin aksiyonu vermeni önler, diğer yandan ağır devir yapan bir makine ise balığı kaçırmana sebep olabilir. Ayrıca meradaki suyun durgun ve dalgalı oluşu da makine seçiminde doğrudan etkili olmalıdır.  LRF avı için uygun bir makine arıyorsan LRF Olta Makinesi Rehberi: Size En Uygunu Hangisi? adlı makalemize göz atabilirsin. 

LRF Misinası Nasıl Seçilir? En İyi LRF Misinaları Hangileridir?

LRF takımını oluştururken misina seçimine de dikkat etmelisin. LRF misinasının yapısı olabildiğince ince olmalıdır. Gerek örgü ip gerekse monofilament misinalar ile meraya ve balığa uygun takımlar oluşturabilirsin. Her iki misina türünün de kendilerine göre avantajları bulunmaktadır. Örneğin; monofilament misinalar suya daha yavaş batar ve aşınmalara daha dayanıklıdır. Ayrıca yapısı gereği örgü ip misinaya göre daha az sürtünmeye sahip olduğu için daha iyi bir atış yapabilmene olanak sağlar. Diğer yandan örgü ip misinalar daha kuvvetli çeker gücüne sahiptir. Monofilament misina suda balık tarafından daha zor fark edilirken, örgü ip misinalar balık tarafından daha kolay fark edilebilir. Bu yüzden misina türünün seçiminde mera ve avlanacak balık türü göz önüne alınarak seçim yapılmalıdır. 

Ayrıca meradaki hava durumu, kullanılan yemin boyutu ve yakalanması hedeflenen balık LRF takımına misina seçerken göz önünde bulundurman gereken değişkenler olarak sıralanabilir. Örneğin rüzgârlı bir merada av yapmayı planlıyorsan örgü ip misina başlangıçta senin için zorlu olabilir. Misinanın inceliği konusunda genel kanı 0.12-0.24mm arasında değişen değerlerdir. Örgü ip misinalar içinse 0.06- 0.10 mm değerleri kabul görmektedir. Bu denli ince misina kullanılmasının sebebi ise kullanılan yemlerin 1 ila 10 gram arasındaki ağırlık değerlerine sahip olmalarıdır. 

LRF Suni Yemi Nasıl Seçilir? En İyi LRF Sahtesi Hangisidir?

LRF av tekniğinin takımının oluşturulmasındaki en renkli ve balıkçıya birbirinden farklı seçenekler sunan kısım suni yemlerdir. LRF balıkçılığının temelini oluşturan suni yemler geniş bir seçim skalasına sahiptir. Avlanılacak balık türüne göre seçilen LRF yemleri, takımın geri kalanı ile de uyum göstermelidir. 

LRF sahteleri, kokusu ve görüntüsü ile avı kendine çekmektedir. Bu yüzden de av yapılacak meradaki balık türleri hakkında bilgi sahibi olman senin doğru bir yem seçmene büyük katkı sağlayacaktır. Örneğin kayalık yerlerde yaşayan balık türleri kurtçuk yapısına sahip yemlerle daha kolay avlanabilmektedir. Belli meralarda kokulu LRF silikon yemler merada sana sürpriz avlar sağlayabilir.

LRF avına yeni başlayacak balıkçıların LRF setlerinde farklı suni yemlere yer vermesi en ideal yöntemdir. Ayrıca sana yabancı olan bir merada avlanırken farklı sahte yemleri kullanarak tuttuğun balıklarla mera hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsin. Suni yemler hakkında daha detaylı bilgiler için LRF İçin Suni Yemler: En İyi LRF Sahteleri Nelerdir? makalemizi inceleyebilirsin.

Yazı İçeriği

Son Yazılar