750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

En İyi Surf Balıkçılığı Ekipmanları Nelerdir?

Hobi balıkçılığı tekniklerinden biri olan surf olta balıkçılığı, son dönemlerin en popüler av teknikleri arasında yer almaktadır. Atış üzerine birçok ülkede yarışmaların dahi düzenlendiği bu teknik, Türkiye tuzlu sularında balıkçıların ilk kullandığı teknik haline gelmiştir. 

Özellikle tuzlu su avcılığındaki hedef balıkların çoğu yırtıcı ve iri boyda balıklardır. Bu balıkların trofe sayılabilecek azman türlerini göz önüne alınca, sağlam ekipmanlar adeta bir ihtiyaç haline gelir. Surf casting ekipmanları uzunluk, sağlamlık ve ağırlık olarak bu üç özellikleriyle ön plana çıkar. Ancak hedefine koyduğun balık türü ve avlanmayı tercih ettiğin meralarda surf ekipmanlarında da farklı özelliklere ihtiyacın olabilir.

Surf Kamışı Nasıl Seçilir? En İyi Surf Kamışı Hangisidir?

Surf olta kamışı seçiminde ilk bakılacak özelliklerin başında yüksek atar değeri gelir. Bu av tekniğinde kurşun kullanımı takımın ileriye gitmesi ve istenilen derinliğe ulaşması için büyük önem taşır. Bu yüzden yüksek atar değerine sahip bir olta kamışı surf avı için ilk başta uygun görülebilir. 

Sadece atar değeri surf olta kamışı için yeterli değildir. Uzunluk ve sağlamlık bir surf kamışında olması gereken özelliklerin başında gelir. 350 ve 600 cm arasında değişen uzunluklara sahip olan surf kamışları klasik oltalardan dahi uzun bir yapıya sahiptirler. Uzunluk konusunda tercih yaparken standart meralarda kullanmayı düşündüğün bir surf takımında orta bir uzunluk senin için ideal olurken, kullanacağın mera çok uzun atışları yapmanı gerektiriyorsa daha uzun surf kamışı seçebilirsin. 

Karbondan imal edilen surf kamışları hem hafiflik hem de sağlamlık konusunda sana kolaylık sağlar. En hafif surf balık kamışını seçerken karbon oranına bakabilirsin. Surf kamışları parçalı ve teleskopik olarak iki türde de mevcuttur. Ancak bu uzunluğa sahip olta kamışlarını teleskopik türde tercih etmen taşıma açısından senin için daha rahat olacaktır. En hafif surf teleskopik balık kamışı için ise Surf Olta Kamışı Rehberi: Size En Uygunu Hangisi? adlı yazımızda modeller hakkında bilgi alabilirsin.

Surf Makinesi Nasıl Seçilir? En İyi Surf Makinesi Hangisidir?

Surf olta takımının güçlü ve hızlı yapısıyla bilinen surf olta makinesi uzak mesafe atışları yapabilmen için bu özelliklerle donatılmıştır. Klasik olta makineleri hatırı sayılır atışlar yapabilse de surf avında özellikle, çok dalgalı ve kıyıdan uzak mesafe meraları, uzak atışlar yapmanı gerektirir. Ayrıca hızlı çeker gücüne sahip bir olta makinası da seri bir av açısından yüksek öneme sahiptir.

İyi bir surf olta makinesi için tercih edilen değer aralığı 5000-6000 arasında değişir. Dar kafa yapılı bir olta makinesi surf avı için ideal sayılır, bunun sebebiyse hızla misinayı toplama özelliğine sahip olmasıdır. 

Korozyon olta makineleri için büyük bir sorundur. Özellikle surf avının yapıldığı meralar göz önüne alınınca kum ve deniz suyundan dolayı olta makineleri oldukça zorlanacaktır. Bu yüzden seçeceğin makinenin korozyona karşı koruyucu bir yapısı olduğundan emin olmalısın. 

Ayrıca surf avında yedek olta makinesi kafası yüksek derecede önemlidir. Olası olumsuz durumlarda avı yarıda kesip eve dönmeni önleyecektir. Surf Olta Makinesi Rehberi: Size En Uygunu Hangisi? rehberinde senin tercihlerine uygun surf olta makinesini bulabilirsin. 

Surf Misinası Nasıl Seçilir? En İyi Surf Misinaları Hangileridir?

Surf avı için misina tavsiyesi olarak ilk söylenen doğru kalınlık değerleridir. Misina kalınlığını belirlerken mera yapısı, avlayacağın balık türü ve kullanacağın ağırlığa bağlı olarak seçimini yapman çok daha doğru olacaktır. Yanlış bir misina seçimi takımın mahvolmasına hatta özenerek seçtiğin makine veya oltanın hatta sahte yemin kaybına yol açabilir. 

Diğer balıkçılık tekniklerinde olduğu gibi surf casting için misina seçiminde ip ve mono misina tercihi kafa karıştırıcı olabilir. Özellikle surf avında yeniysen her bir balıkçının bu konu hakkında kendine ait görüşü olduğu için kafa karışıklığı yaşaman normaldir.

İp misinalar daha yüksek atar değerine sahiptir ancak balık tarafından çok daha kolay fark edilebilirler. Mono misinalar daha hızlı yıpranabilirken düşük hafızalı olanları yeni başlayanlar için kolay bir kullanım sunabilir. Ayrıca şeffaflığı neticesinde balık tarafından neredeyse fark edilmez. Surf balık avında kullanılan misina türü hakkında tercih bir nevi sana bırakılmıştır. Avlanacağın meraya göre en doğru ürünü bize ulaşarak öğrenebilirsin.

Surf Suni Yemi Nasıl Seçilir? En İyi Surf Sahtesi Hangisidir?

Surf av tekniğinde sahte yemler son dönemlerde canlı yemlerin yerini almışlardır. Uzun süreli kullanımları, koku ve bozulma gibi durumların olmadığı sahte yemler gelişen teknolojiyle çok daha gerçekçi bir görünüme sahip olmuşlar, ayrıca aldıkları aksiyon ile adeta canlı bir balığın yapabildiği birçok hareketi su altında sergilemektedirler. 

Surf casting avında kullanılan sahte yemler genelde büyük tuzlu su balıkları için olanlardan tercih edilir. Sert yemler veya batan yemler surf av tekniğinde güzel bir takım olabilir. İstanbul’da sevilerek avlanan lüfer ve çinekop avları için sert ve batan yemlerle çok güzel balık alabilirsin. 

Sahte yemini seçerken, avlayacağın balığın boyutunu, meranın durumunu ve olta atarını göz önüne almalısın. Özellikle derine atacağın sahtelerin daha parlak ve açık renkte olması balığın yemi fark edebilmesi açısından yüksek önem taşır. Ayrıca kurşun ve klips gibi surf avında hayati olan ekipmanları yanından ayırmamalısın. Surf avı için kendini hazırlamak istiyorsan Yeni Başlayanlar İçin Surf Balıkçılığı Rehberi: En İyi Başlangıç Ekipmanları yazısı senin için yol gösterici olacaktır.

Yazı İçeriği

Son Yazılar