750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

LRF Avı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Balıkçılık birçok kişinin, ve hatta ülkenin önemli gelir kapılarından birini oluştururken, dünyanın çeşitli bölgelerinde sevilerek yapılan açık hava hobilerinin de başında gelmektedir. Kimileri için terapi kimileri içinse tutkuya varan bir hobidir balıkçılık. Son yıllarda dünyanın farklı noktalarında ortaya çıkan yeni balık tutma teknikleri uzun süredir tekrara düşmüş disiplinlerin yerini hızla almaktadır. Bu teknikler arasında gerek verdiği zevk gerek yeni ekipmanların gerekliliği ile LRF balıkçılığı ön plana çıkmıştır. LRF nedir sorusunun cevabında genel kanı bu balıkçılık disiplininin geleneksel ağır ve uzun takımların aksine oldukça hafif ve esnek takımlarla yapılmasıdır. 

LRF Avı Nedir?

LRF terimi, (Light Rock Fishing: Hafif Kaya Balıkçılığı ) çıkış noktası itibariyle balıkçılığın çok sevildiği ve hayatın önemli bir parçası olduğu Uzakdoğu’dur. Uzakdoğu’da hızla yayılan bu balıkçılık disiplini; hızla Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de yenilik arayan balıkçılar tarafından benimsenmiştir. Hem balıkçılığa ilk kez adım atacaklar hem de eski kurt balıkçılar bu tekniği denemeye ve takımlarını oluşturmaya başladılar. 

LRF ne demek sorusunun temel olarak cevabı şu biçimde verilebilir; genellikle kıyıdan yapılan, hafif ve esnek takıma ek olarak kullanılan sahte yeme aksiyon verilerek at çek yöntemi ile yapılan balık avıdır. LRF avı balıkçıyı açık denizler yerine liman içlerine, sığ koylara, göllere ve baraj göllerine yönlendirmektedir. LRF avı bir mera avıdır; balıkçıya garanti avlar yerine heyecan ve sürprizler hazırlamaktan hoşlanır. Bu yüzden eski kurt balıkçılar için dahi heyecan verici bir balıkçılık disiplini olarak kabul edilir. 

LRF Avı Nasıl Yapılır?

Geleneksel balıkçılık hakkındaki genel düşünce at ve bekledir. Balıkçılığı sabır işi olarak gören genel kanı bir açıdan doğru olsa da; balıkçılık hobisi durağan olduğu eleştirisini almaktadır. LRF balık avı nedir sorusunun cevabı ise ilk olarak burada ortaya çıkar: Balıkçılığın bu disiplinde bilinenin aksine daha hareketli ve heyecanlı avlar yaşayabilirsin.

Oldukça hassas ve küçük olta takımı ile yapılan bu teknikte balıkçı kullandığı sahteye aksiyon vererek meradaki avı kendine çekmeye çalışmaktadır. Kıyıdan LRF avı nasıl yapılır sorusuna cevap şu şekilde olabilir; merada dolaşarak yapılan at çekler ve aksiyonlar ile mera bir nevi taranır. Ultra hafif olan kamış sana balığın vurduğu andaki en küçük titreşimlerini dahi hissetmeni sağlayacaktır. Geleneksel balıkçılıkta çok fazla rağbet görmeyen liman içleri veya kayalık bölgelerde zengin ve sürpriz avlar yapmana olanak sağlayacak bu sistemde sahte yemler ve hafif takımlar sana hareketli ve heyecanlı bir av şansı verecektir. Bu sebeple doğru takımı kullanmak, LRF avı disiplininin kilit taşıdır. LRF dünyasına ilk adımında sana ışık tutacak Yeni Başlayanlar için LRF Rehberi: En İyi Başlangıç Ekipmanları makalemize göz atmanı öneririz. 

LRF Ekipmanları ile Hangi Balıklar Tutulur?

Kendine uygun bir LRF ekipmanı oluşturduktan sonra sırada meraya çıktığın zaman hangi balığı tutacağını belirlemen gerekli. Geleneksel balıkçılıktaki ekipmanlar balıkçıya çok fazla seçenek sunmazken LRF balıkçılık sana sürprizler sunar. 

Kıyı balıkçılığı yapacaklar için geleneksel yöntemler çok fazla seçenek sunmazken, LRF’de kullanılan sahte yemler gerek şekli gerek kokusu ile meradaki çok farklı türdeki balıkları oltana çekebilir. Örneğin liman içlerindeki azman istavritler LRF avını oldukça keyifli hale getirebilirler. Bunun yanı sıra eşkine, zargana gibi suyun farklı yüzeylerinde veya farklı meralarda bulunan balıklar da LRF avı için ideal hedeflerdir. Örneğin kayalık ve liman içi meralarında iskorpit veya kaya balığına denk gelebilirsin. Tatlı sularda alabalık, sazan ve turna başta olmak üzere birçok farklı balığı tutma şansına sahip olabilirsin. 

LRF için En İyi Ekipmanlar Nelerdir?

Tüm balıkçılık disiplinlerinde olduğu gibi LRF disiplininde istediğin keyfi almak istiyorsan kendine uygun olan takımı seçmelisin. Yetersiz veya yanlış seçilmiş ekipmanlar sana bu teknikte istediğin randımanı vermemektedir. 

Takımını oluşturmaya başlamadan önce kendine ‘LRF için ideal olta nedir?’ sorusunu sormuş olabilirsin. LRF olta takımı da diğer olta takımları gibi kamış, makine ve misinadan oluşmaktadır; ancak geleneksel yöntem için üretilmiş ürünler LRF takımı için yeterli olmayacaktır. LRF kamışları oldukça ince ve hassas yapıya sahiptirler. İnce olmaları ile küçük gramajlı sahteleri istenilen uzaklığa atmana ve yem suyla buluştuktan sonra kamış aracılığıyla sahteye istediğin aksiyonu vermene olanak sağlaması hedeflenir. Oltanın hassaslığı, yeme doğru yapılan en ufak hareketi algılayarak yeme doğru aksiyonu verebilmeni sağlar. ‘İdeal LRF kamışı nedir?’ sorusuna daha fazla cevap bulmak istiyorsan, bu konu için hazırladığımız LRF Olta Kamışı Rehberi: Size En Uygun LRF Kamışı Hangisi? makalemize göz atmanı tavsiye ediyoruz.

LRF avında makine seçimi, kamış seçimiyle benzerlik göstermektedir. Bilinen ağır makinelerin aksine LRF olta için makine olabildiğince hafif ve küçük olmalıdır. Unutma ki LRF avında sabit değil, hareket halinde olacaksın. LRF kamışına uygun makine seçiminde daha fazla bilgi almak için LRF Olta Makinesi Rehberi: Size En Uygunu Hangisi? makalemizden detaylı bilgi edinebilirsin. LRF avında misina türü sana bırakılmıştır, dilersen mono misina dilersen örgü ip misina kullanabilirsin. Bu seçim senin çıktığın meraya ve tecrübene bağlıdır. Ancak LRF takımındaki misina kullanacağın sahteden maksimum verim alabilmek adına olabildiğince ince olmalıdır. 

LRF av tekniğinde sahte yem seçimi bu tekniği seçen balıkçılar için hem eğlenceli hem de kafa karıştırıcı olabilmektedir. Birçok boyda, renkte ve hatta kokuda geniş bir ürün yelpazesine sahip olan bu sahteler arasından meraya ve balığa uygun olanını seçmek usta balıkçılar için dahi belli noktalarda zorlayıcı olabilmektedir. Bu yüzden gideceğin merayı ilk kez keşfediyorsan farklı sahteleri yanında bulundurman şansını arttıracaktır. LRF sahteleri seçiminde kararsızlık yaşıyorsan LRF için Suni Yemler: En İyi LRF Sahteleri Nelerdir? makalesini tam da bu konuda sana yardımcı olabileceğini düşünerek hazırladık.

Yazı İçeriği

Son Yazılar