750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

Yeni Başlayanlar İçin Surf Balıkçılığı Rehberi: En İyi Başlangıç Ekipmanları

Surf balıkçılık tekniği, özellikle tuzlu sularda yapılan ve uzun mesafe atışlarının yapıldığı bir metottur. Son yıllarda birçok balıkçı tarafından tercih edilmesinin sebebi balık sürülerinin kıyılardan ziyade daha açık kısımlara yönelmesidir. Yeni başlayan balıkçılar için surf av tekniği ilk görüşte zorlayıcı olabilir. 

Ekipmanların ağırlığına ek olarak yüksek mesafe atışlarının yapılması hatrı sayılır bir kondisyon gerektirir. Ayrıca takımın doğru yere atılması ve doğru derinliğe indirilmesi bu avın inceliklerinden sayılır. Eğer bu av tekniğine yeni başlıyorsan hangi olta malzemelerinden takım oluşturman konusunda kafa karışıklığı yaşaman oldukça doğaldır.

Başlangıç Seviyesi Surf Kamışları

Surf kamışları yapı gereği ağır ve dayanıklı bir yapıya sahiptirler. Aynı zamanda yüksek atar değerine sahip olan bu kamışlar klasik olta kamışlarından dahi uzundur. 350 cm’den başlayan bu kamış uzunlukları 650 cm uzunluğuna varan değerleri görürler. Elbette yeni başlayan bir surf avcısı için 600-650 cm uzunluğundaki bir kamış önerilmez, çünkü atış yapmanın zorlu olduğu bu teknik için bu uzunluk oldukça yorucu görülür. 

İdeal bir surf olta kamışında bakılacak ilk özelliklerden birisi sağlamlığıdır. Olta kamışları çoğunlukla karbon ve fiber maddelerinden üretilir, ancak surf olta kamışını seçerken karbon değerinin yüksek olduğundan emin olmalısın. Teleskopik veya parçalı olarak üretilen surf olta kamışlarında her iki türü de tercih edebilirsin. Elbette teleskopik surf kamışları taşınabilirlik açısından senin için daha kolay olacaktır.

Remixon Apache 3.90m, 250gr Tele Kamış

https://galatabalikcilik.com/urunler/olta-kamislari/remixon-apache-3-90m-250gr-tele-kamis/

İdeal bir başlangıç kamışı olan Remixon Apache dayanıklılığı ve esnekliğiyle sana güvenli bir kullanım sunacaktır. At çek yaparken esneyen yapısı ile ağır kurşunları dahi kolaylıkla savurabileceksin. Ayrıca teleskopik yapılı bir kamış olan bu modeli zorluk yaşamadan taşıyabilirsin. 

Okuma Alaris Tele Surf 420 cm 100-200 gr Surf Kamışı

https://galatabalikcilik.com/urunler/olta-kamislari/okuma-alaris-tele-surf-420-cm-100-200-gr-surf-kamisi/

Surf avında iddialı olabilecek bir kamış modeli olan Okuma Alaris Tele surf, karbon yapılı surf kamışlarına örnek olacak bir yapıdadır. Zorlu surf avlarında hızlı aksiyon alabilmeni sağlayacak beş parçalı yapısı özellikle dalgalı meralarda sana büyük kolaylık sağlayacak. Lastik darbe emicilere sahip halkaları misinanın aksiyonlar neticesinde kopmasını engeller. 

Başlangıç Seviyesi Surf Makineleri

Surf olta balıkçılığında güçlü devire sahip makinelerin kullanımı elzemdir. Uzak atışın bu av tekniğindeki temel kural olduğunu göz önüne alırsan, makinenin önemini daha iyi anlayabilirsin. 5000-6000 devirli makinalar surf avı için idealdir. Daha büyük makineler daha iyi atara sahip olsa da çok ağır makine kullanımı neticesinde yorgun düşmen olasıdır. Bu yüzden makine seçerken ağırlığının mümkün olduğunca hafif olmasına özen göstermelisin. Dar Kafa yapısına sahip misinalar, bu sayede misinayı daha hızlı toparlama özelliğine sahiptir. Özellikle at çek konusunda atik olman gereken durumlarda bu tarz makineler sana oldukça yardımcı olacaktır. Ayrıca korozyona dayanıklı makineler her olta takımında olduğu gibi surf takımında da önemlidir. Deniz suyu ve kumunun makine içine girmesine engel olan yapıya sahip makineler sana daha uzun süreli kullanım sunmakla kalmayıp makine performansının düşmesini de önler. 

Remixon Joker 6000 Spin Olta Makinesi

https://galatabalikcilik.com/urunler/olta-makineleri/remixon-joker-6000-spin-olta-makinesi/

6000 devirlik bu makine surf için uygun bir makinedir. Geniş olmayan kafa yapısı misinanın hızla toparlanmasına yardımcı olur. 340 gr ağırlığı surf avcısı için yorucu olmayan bir değere sahiptir. 

Okuma Safina Pro SNP-6000 3+1 BB Olta Makinesi

https://galatabalikcilik.com/urunler/olta-makineleri/okuma-safina-pro-snp-6000-31-bb-olta-makinesi/

Korozyona karşı yüksek koruması olan Okuma Safina Pro, bu özelliğini grafit gövdesine borçludur. Sağlam sarma kolu tasarımı olta hakimiyetini kurmana doğrudan etkili olur, özellikle trofe balıkları kolaylıkla çekebilmeni sağlar. 

Başlangıç Seviyesi Surf Misinaları

Surf balık avında kullanılan misina konusunda yapılacak ufak bir hata dahi, tüm takımın performansının düşmesine sebep olabilir. Bu yüzden misinanı seçerken göz önüne alman gereken bazı detaylar mevcuttur. Özellikle surf avına yeni başlayanlar için doğru kalınlıkta misina seçimi at çek yaparken hayati bir konumdadır. Doğru kalınlık ve misina türü takımının güvenliğini sağlamakla kalmayıp balığı da ürkütmeyecektir. 

İp misinalar surf avında gerek dayanıklı yapıları gerek ise esneme paylarıyla yeni başlayan balıkçılar için ideal konumdadır. Özellikle takımın kopmasını büyük ölçüde önleyen ip misinalar ana gövdede mutlaka tercih edilmelidir. Ayrıca ip misinalar yüksek hassaslığa sahiptirler, bu sayede iri balıkların verdiği aksiyonu daha hızlı fark edebilirsin. 

Mono misina fark edilebilirlik açısından ip misinaya göre yüksek avantaja sahiptir. Özellikle görece daha durgun meralarda avını kaçırmanı büyük ölçüde önler. Esneme payı bazı yeni başlayan surf balıkçıları tarafından tercih edilir. Surf avı misina tavsiyesi için sana sunduğumuz örnekleri inceleyebilirsin.

Trabucco S-Force Xps Surf Cast Serisi 300m Monofilament Misina

https://galatabalikcilik.com/urunler/olta-misinalari/trabucco-s-force-xps-surf-cast-serisi-300m-monofilament-misina/

İyi bir başlangıç misinası olan Trabucco S-Force Xps, surf avında kullanılmak üzere üretilmiştir. Düşük hafızalı yapısından dolayı düğümlenmeye ve karışmaya karşı dirençlidir. Tuzlu suya uygun yapısı sayesinde bu meralarda güvenle kullanabilirsin.

Kendo Surf Cast 8X Fighting 300 mt Örgü İp Misina ( Ice Blue)

https://galatabalikcilik.com/urunler/olta-misinalari/kendo-surf-cast-8x-fighting-300-mt-orgu-ip-misina-ice-blue/

Güçlü bir surf ip misinasına örnek olabilecek bir ürün olan Kendo Surf Cast 8X, sıkı örgüleriyle yüksek atış erimine sahiptir. Buz mavisi rengi suda balıklar tarafından fark edilmeyi en aza indirmiştir.

Başlangıç Seviyesi Surf Sahteleri

Surf avında sahte yem kullanımı özellikle iri balıklar için elzemdir. Daha ufak balıklar için çapari kullanılırken; özellikle lüfer ve çinekop gibi saldırgan balıklarda sahte yem kullanımı surf avında sıkça tercih edilir. 

Derin sularda yapılan surf avında batan sahte yemlerle çok daha başarılı avlar yapabilirsin. Ancak meranın ve hedeflediğin balığa göre sert yemler veya kaşıklar da kullanabileceğin diğer sahte yemler arasındadır. 

Surf casting için ağırlık kullanımı zorunludur. Hem ileriye atış yapabilmek hem de yemi batırabilmek için kurşun kullanılır. Bu kurşunlar genelde bedenin sonuna takılır. Bu ağırlıkların hem yerinden çıkmaması hem de takımın dengesini bozmaması için kullanılan küçük ama hayat kurtarıcı bir ekipman vardır. Fırdöndü veya klipsler surf avında yanında mutlaka bulunması gereken ekipmanın başında gelmelidir.

Remixon YM-3004 Serisi Klipsli Fırdöndü

https://galatabalikcilik.com/urunler/aksesuarlar/remixon-ym-3004-serisi-klipsli-firdondu/

Klasik bir fırdöndü her zaman zorlu surf avlarında ana misina ve lider misina arasındaki bağlantıyı kurar. Sağlam yapısıyla uzun süreli kullanımlar için uygundur.

Dilersen senin için hazırlanan surf casting kombinlerini inceleyerek, başlangıç ekipmanlarını kolaylıkla hazırlayabilirsin. 

İlk kombin daha ekonomik ürünlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Remixon Apache 3.90m, 250gr Tele Kamış, en hafif surf balık kamışı modellerine adaydır. Olta makinesi olarak Remixon Joker 6000 Spin Olta Makinesi hem hafif hem dayanıklı yapısıyla takımın uyumunu koruyacaktır. Misinada Trabucco S-Force Xps Surf Cast Serisi 300m Monofilament Misina dayanıklı ve fark edilmez özelliğiyle çok zorlu olmayan meralarda kolay bir kullanım sunar. Remixon YM-3004 Serisi Klipsli Fırdöndü mutlaka balık çantanda bulunmalıdır. 

İkinci kombin başlangıç için uygun ama biraz daha surf tekniklerinin inceliklerine odaklanan ürünlerin bir araya gelmesiyle oluşturulmuştur. Okuma Alaris Tele Surf 420 cm 100-200 gr Surf Kamışı yüksek hassasiyeti ve ideal atar değeriyle en hafif surf teleskopik balık kamışı modelleri arasında başı çeker. Okuma Safina Pro SNP-6000 3+1 BB Olta Makinesi korozyona karşı tam bir koruma sağlarken, hafifliği ve sağlamlığıyla zorlu avlarda kolay mücadeleyi sunar. 0.21 mm’lik Kendo Surf Cast 8X Fighting 300 mt Örgü İp Misina (Ice Blue) zorlu meralarda kendini test etmek isteyen surf balık avcıları için idealdir. Elbette Remixon YM-3004 Serisi Klipsli Fırdöndü yanından ayırmamalısın. 

Yazı İçeriği

Son Yazılar