750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

Surf Avı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hobi balıkçılığında son dönemlerde ortaya çıkan farklı teknikler her kesimden balıkçı için heyecan verici bir gelişmedir. Balık tutmanın durağan bir hobiden bir spora doğru evirilmesi şüphesiz bu yeni tekniklerin ortaya çıkışı ile mümkündür. Bu teknikler arasında surf balık avı tuzlu sulardaki zorlu meraların ve zorlu balıkların av tekniği olarak bilinmektedir. Tuzlu su meralarında popüler olan bu av tekniği çok sık tercih edilmese de tatlı sulardaki zorlu meralarda da başarılı avlar çıkarmaktadır.

Surf balık avı tecrübesiz balıkçılar için oldukça zorlayıcı bir teknik olabilir. Gerek meranın zorlu şartları gerek tuzlu sulardaki iri balıklar surf av tekniği ile kolaylıkla avlansa da surf avının kurallarını bilmemenin sonucunda avdan eli boş dönmen işten bile değildir. Surf balık avı ne demek sorusuna cevap arıyorsan senin için hazırladığımız bu yazıya devam ederek aradığın cevapları bulabilirsin. 

Surf Balıkçılığı Nedir?

Surf casting balık avı; kıyıdan yapılan, uzun ve ağır takımların yardımıyla uzağa atılan takımla balık tutulan bir av tekniğidir. Özellikle zorlu meralarda veya meranın daha orta kısımlarında bulunan balıkları yakalamak için birçok balıkçı tarafından tercih edilen bir tekniktir. Surf balıkçılığı özellikle Türkiye denizlerinde sıklıkla balıkçılar tarafından tercih edilmektedir. Eskiye göre balık sürüleri kıyıdan ziyade denizin orta kesimlerinde bulunmaktadır, surf av tekniği ile orta kısımlarda bulunan balıklar rahatlıkla avlanabilir. 

Bu av tekniği sağlam ve uzun ekipmanlarla birlikte anılır, bunun sebebi ise dalgalı yerler başta olmak üzere uzak ve zorlu mesafelerde kullanılması gerektiğidir. Diğer yandan birçok balıkçı kıyıdan adeta denize açılmış gibi uzaklığa ulaşarak bir nevi kıyıdan tekne ile açılmışçasına balık avlayabilmektedir. 

Surf balıkçılığındaki ana düşünce dalgaya rağmen av yapabilmektedir. Denizin hırçınlığına karşı av yapılmasını mümkün kılan bu teknik, balıkçılara hem denizle hem de balıkla mücadele hissini vermektedir. Bu yüzden surf av tekniğiyle avlanmak isteyen balıkçılar takımın ağırlığına alışmalı, at çek yöntemlerinde ustalaşmalı ve merayı ve dalgaların yönünü tanımalıdır. 

Surf Balıkçılığı Nasıl Yapılır?

Surf tekniği ile avlanmak isteyen balıkçılar için bu teknik aslında olta balıkçılığına aşina olanlar açısından çok farklı sayılacak bir yapıda değildir. Klasik olta avında da bir ağırlık yardımıyla takım ileri doğru atılır ve gerekli aksiyon verilecek geri çekilir. Ancak surf casting ekipmanları ile klasik olta balıkçılığından farklılık göstermektedir. 

Surf tekniğiyle avlanmak istiyorsan bu tekniğe uygun bir mera belirlemek ilk yapacağın işlerden biri olmalıdır. Örnek verecek olursak; İstanbul Boğazı surf casting ile avlanmayı düşünen balıkçılar için ideal bir meradır. Ayrıca mendirekler ve açık limanlar da surf avı için ideal meralardan sayılabilir.

At çek tekniği bu avın temelidir desek yanılmış olmayız. Ancak surf balık avı metodunda takımı olabildiğince uzağa atman gerektiğini aklından çıkarmamalısın. Özellikle dalgaların arka kısmı denilen noktalar balıkların yatak yaptığı veya yemlendiği noktalardır. Bu bölgelere yaptığın atışlar sana başarılı avlar sağlayacaktır. Surf avının yorucu bir av olacağını aklından çıkarmamalısın. Ağır takımlarla uzağa atışlar bir süreden sonra yorucu olabilir, bu yüzden ekipmanlarını oluşturmadan önce mümkün mertebe sana ağırlık hissini azaltacak malzemelere yönelmen daha kolay bir av yapmana olanak verecek.

Surf Ekipmanları ile Hangi Balıklar Tutulur?

Surf ekipmanları klasik olta balıkçılığı ekipmanları ile benzerlik gösterir, ancak bu ekipmanlar daha dayanıklı ve ağır yapılarıyla senin trofe avlar başta olmak üzere birçok balığı avlamanı mümkün kılacaktır. Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak surf avcılığına merak salmış balıkçılar için adeta vaha konumundadır. Özellikle Marmara ve hırçın dalgalarıyla bilinen Karadeniz kıyı şeridi surf avı yapacaklar için çok keyifli meralar sunmaktadır.

Surf avıyla avlanacak balıklar meradan meraya farklılık göstermektedir. İstanbul Boğazı’nda lüfer veya çinekop avlarına ek olarak mevsiminde palamut avlarını keyifle yapabilirsin. Ege Denizi’nde çipura avını surf av tekniğiyle bir araya getirerek çok daha eğlenceli ve başarılı geçen bir av deneyimine sahip olabilirsin.

Mera yapılarına göre de birçok balık türünü surf avı ile avlayabilirsin. Mesela kumluk yapıya sahip meralar levrek ve mırmır avları için uygundur. Surf olta takımın ile kat edeceğin mesafelerde bu balık türlerinin irilerini avlaman senin için sürpriz olmayacaktır. Ayrıca kıyı kayalık bölgelerde çok irileri bulunmayan karagöz ve sargoz gibi balık türlerini surf tekniğinde çok daha irilerini yakalayabilirsin. 

Surf Avı İçin En İyi Ekipmanlar Nelerdir?

Tüm balıkçılık av tekniklerinde olduğu gibi surf av tekniğinin de gerektirdiği özel ekipmanlar bulunur. Bu av tekniğindeki ekipmanlar klasik olarak adlandırılan malzemelerden görünüşte çok farklı değildir. Ancak surf avının gereksinimleri bu ekipmanları farklılaştırmıştır.

Surf takımı için gerekli olan malzemeler olta kamışı, makine ve misinadan oluşmaktadır. Ancak bu ekipmanların klasik olta takımından farkı ağırlıkları ve dayanıklılıkları olarak görülür. 

Surf olta kamış uzunlukları 380 cm değerinden başlamaktadır. Bu denli uzun kamışların tercih edilme sebebi atış mesafesinin mümkün olduğunca ileride olmasıdır. Bu atış mesafesini elde etmek için elbet ağırlık kullanımı zorunludur, bundan dolayı surf olta kamış atar değerleri 350-600 gr arasında değişkenlik gösterir. Bu denli ağır kamışın dayanıklılığı konusunda şüpheye düşmen pek doğaldır. Bu yüzden surf olta kamışları genelde fiber veya karbon maddelerden üretilir, bu maddeler kamışa yüksek esneme payı verir ve dayanıklılığına büyük katkı sunar. Surf olta kamışları hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için Surf Olta Kamışı Rehberi: Size En Uygunu Hangisi? yazısı sana detaylı bilgiler verecektir.

Surf olta makineleri yüksek atar değerine ve güçlü sarıma sahip olmalıdır. Parça sayısı az olta makineleri surf av tekniğine uygundur. Parça sayısının az olması sürtünmeyi büyük ölçüde azaltarak yüksek mesafeli atışlar yapmanı sağlar. Sığ yani dar hazneli kafalar da misinanın hızla toplanmasını sağlar, bu yüzden at çeklerde hızlı aksiyon almanı ve iyi atışlar yapmanı sağlar. Surf Olta Makinesi Rehberi: Size En Uygunu Hangisi? yazısında modeller ve bunların özellikleri konusunda aradığını bulabilirsin. 

Surf av tekniğinde uzak atışlar için kurşun kullanımı da oldukça önemlidir. Takımının kalanı ile uyumlu olan ağırlığa sahip bir kurşun seçimi doğru atışlar yapabilmeni sağlar. Balık tutmada surf ne demek sorusunun cevabı hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsan Yeni Başlayanlar İçin Surf Balıkçılığı Rehberi: En İyi Başlangıç Ekipmanları adlı yazımız senin için rehber niteliğinde olacaktır.

Yazı İçeriği

Son Yazılar