750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

Olta Kamışı Türleri: Hangi Olta Kamışı Size En Uygun?

Balık avcılığında yeni teknikler, farklı ekipmanların kullanımını zorunlu hale getirmektedirler. Son yıllarda hobi balıkçılığında ortaya çıkan bu teknikler sayesinde balık malzemeleri üretici firmaları balıkçıların bu isteklerine bağlı olarak yeni ürünler üretmektedirler. Klasik ekipmanların yanı sıra farklı yapıya ve özelliklere sahip birçok ürün balıkçıların beğenisine sunulmuştur. Bu ekipmanlar arasında en sık değişime uğrayan parçalardan biri de olta kamışı olmuştur. Daha önceki yıllarda standart kamışlar yerini bu tekniklerin adıyla anılan birbirinden farklı özelliklerle donatılmış kamışlara bırakmışlardır. Olta kamışları av tekniğinin türüne bağlı olarak daha ince, daha uzun ve daha esnek bir yapıya sahip olarak balıkçıların dikkatini çekmektedirler. 

Lrf Olta Kamışı Tavsiyesi: En İyi Lrf Kamışı Hangisidir?

Lrf (Light Rock Fishing) son dönemlerde dünyanın pek çok noktasındaki balık severlerin severek tercih ettiği av tekniklerinin başında gelmektedir. Kıyı avı için neredeyse tüm detayların düşünülmüş olduğu bu yöntemde, balıkçıya geleneksel avdan çok daha özel bir deneyim sunmaktadır.

Ağır ve hantal ekipmanların yerini hafif ve hassas ekipmanlara bıraktığı bu teknikte, bu özellik en fazla olta kamışında belirgin oluyor denilirse yanılmış olmayız. Lrf avı, hem tatlı hem de tuzlu sularda hemen hemen her türlü kıyı merasında yapılabilmektedir. Minik koylar, tatlı su birikintileri, liman ve mendirek içleri gibi dar alanlar Lrf avının meralarını oluşturmaktadırlar. Bu meralar göz önüne alındığında Lrf olta kamışının kısa olması gerektiğini anlayabilirsin. Kısa mesafeli atışların söz konusu olduğu Lrf avında, bunun yanı sıra uzun oltalar bu dar meralarda kullanılırken zorluğa sebep olmaktadır.

İyi bir Lrf kamışında aranan özelliklerin bir diğeri de hassaslığıdır. Lrf avında balıkçı, balığın tüm aksiyonlarını hissetmelidir. Bu yüzden bu av tekniğinde oldukça hassas yapıya sahip kamışlar öne plana çıkmaktadırlar. Lrf olta kamışı uzunluğunda 180 ila 240 cm uzunluğundaki kamışlar ön plana çıkmaktadırlar. Kısa mesafeli atışlar ve av esnasında daha rahat hareket edebilme şansı için bu uzunluk aralığı Lrf avcıları tarafından kabul görmektedirler.  Atar değeri 1 ila 10 gram arasında değişen Lrf kamışları, oldukça hafiftirler, bu yüzden balıkçının saatler boyunca at çek yapabilmesine imkan vermektedirler. Ayrıca kullanılan sahte yemlerin hafifliği göz önüne alındığında bu hafifliğe büyük ölçüde ihtiyaç duyulmaktadır.

Karbon seviyesi yüksek oranda olan Lrf kamışları oldukça esnek bir yapıya sahiptirler. Bu sayede av esnasında oltana takılan büyük bir balığın kamışını kıracağı konusunda endişen olmasın. Lrf avı için seçeceğim kamışın yüksek miktarda karbon içerdiğinden emin olmalısın. Sen de Lrf dünyasına adım atmak ve ekipmanlarını oluşturmak istiyorsan Lrf Olta Kamışı Rehberi: Size En Uygun Lrf Kamışı Hangisi? adlı yazımıza göz atmayı unutmamalısın.

LRF Olta Kamışı Rehberi: Size En Uygun LRF Kamışı Hangisi?

Spin Olta Kamışı Tavsiyesi: En İyi Spin Kamışı Hangisidir?

At çek avından hoşlanan balıkçılar için oldukça keyifli bir av tekniği olan spin avı; başta Türkiye olmak üzere dünya üzerindeki birçok balıkçı tarafından sevilerek tercih edilmektedir. Genellikle sahte yemlere aksiyon verilerek tatlı ve tuzlu sularda tercih edilen bu av yöntemi Lrf balıkçılığının ortaya çıkmasına da ilham vermiştir. Klasik anlamdaki balıkçılığa farklı bir bakış açısı sunarak; büyük balıkların ince ve hassas takımlar ile avlanmasını mümkün kılmıştır. Lrf takımı ile büyük benzerlik gösteren spin olta takımında kamışlar yapı bakımından daha fazla benzerlik göstermektedirler. Ancak spin olta kamışları çok daha zorlu balıkların avlanabilmesi için çeker gücü oldukça yüksektirler ancak hassaslık konusunda biraz daha kör bir yapıya sahiptirler.

Bu av tekniğinde de, olta kamışı klasik olta kamışına göre oldukça kısa ve ince bir yapıya sahiptir. 210 ve 290 cm arasındaki değerler spin olta kamışı için uygundur. Spin olta kamışlarının ağırlıkları birçok olta kamışına göre oldukça hafiftirler. Spin avında balıkçı durmadan bulunduğu merada at çek yapar bu yüzden bu olta kamışlarının oldukça hafif olması gerekmektedir. 10 veya 20 gram atar değeri bu oltalar için oldukça yeterli bir değerdir. 

Göl olta kamışı olarak da kullanılabilen spin olta kamışı, özellikle tatlı su meralarında turna avı yapmak isteyenler için oldukça ideal bir kamış türüdür. Zorlu bir av olan turna balığı yeme çok hızlı saldırır, bu sebeple sahte yem ile turna avlamayı düşünüyorsan yeme iyi aksiyon veren bir olta kamışına ihtiyaç duyacaksın. Bunun yanı sıra spin olta kamışları ince yapılarına rağmen en sağlam olta kamışı olarak bilinmektedirler. Örneğin tuzlu su avında kıyıdan trofe levrek avlayabilirken, tatlı su avında çok iri boyuttaki turna balıklarını kolaylıkla kıyıya çekebilirsin. Sen de spin olta kamışı performans değerleri ve fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsan Spin Olta Kamışı Rehberi: Size En Uygunu Hangisi? başlığına göz atarak bilgi sahibi olabilirsin.

Spin Olta Kamışı Rehberi: Size En Uygunu Hangisi?

Surf Olta Kamışı Tavsiyesi: En İyi Surf Kamışı Hangisidir?

Surf avcılığı, balıkçılık hobisini neredeyse bir spor olarak yapılmasını mümkün kılan tekniktir. Kıyıdan mümkün olduğunca uzağa atış yapılması ile yapılan bu teknikte amaç; dalgaların arkasına veya kıyıdan oldukça ileri mesafelere atış yapılarak o noktada bulunan balıkların avlanmasıdır. İlk bakışta surf olta ekipmanları ve klasik olta ekipmanları arasında farkın anlaşılması zor olabilir. Ancak surf olta balıkçılığı ekipman seçimi konusunda oldukça hassas olunması gereken tekniklerin başında gelmektedir. 

Surf kamışlarında ilk dikkat çeken özellik kamışın uzunluğudur. Bu uzunluk kimi zaman klasik olta kamışlarına benzer bir uzunluk gösterse de özellikle profesyonel surf kamışları çok daha uzun bir yapıya sahiptirler. 360 cm’den başlayan surf kamış uzunlukları 450 cm’ye kadar gitmektedirler.  Bu denli uzun bir kamış yapısının sebebi ise senin kıyıdan mümkün olduğunca uzağa atış yapabilmendir. 

Surf olta kamışı, uzun yapılarının yanı sıra yüksek atar değerine sahiptirler. Genellikle 70 ila 250 gram arasında değişkenlik gösteren değerlere sahiptirler. Surf casting avında kurşun kullanımı avın bir parçasıdır. Ağır kurşunlar dalgalı meralarda takımın istenilen derinliğe batmasına imkan verirken aynı zamanda kıyıdan atış yapıldığında takımın mümkün olduğunca ileri gitmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle İstanbul Boğazı gibi akıntının çok sert olduğu bir noktada av yapıyorsan yüksek atar değerli surf olta kamışlarına ihtiyaç duyacaksın.

Surf olta kamışları uzunluk ve atar değerinin yanı sıra sağlamlıkları ile de dikkatleri üzerine çekmektedirler. İyi bir surf kamışı yüksek derecede karbon maddesi içermelidir. Bu içerdiği karbon senin yaptığın zorlu atışlarda oltanın gereğinden fazla esnemesini önler, ayrıca zorlu atışlarda olta kamışının kırılmasını önler. 

Surf olta kamışı uçları da uzun mesafe atışları için özel tasarlanmıştır. Özellikle kurşun ağırlığına karşı yüksek derecede direnç gösteren modelleri ava çıkacağın meraya bağlı olarak seçebilirsin. Teleskopik yapıdaki surf kamışları taşıma açısından sana oldukça kolaylık sağlayacaktır. Ancak parçalı surf kamışları da bulunabilmektedir. Surf tekniği için en iyi olta kamışı nedir diye soruyorsan Surf Olta Kamışı Rehberi: Size En Uygunu Hangisi? yazımız senin için yol gösterici olacaktır.

Surf Olta Kamışı Rehberi: Size En Uygunu Hangisi?

Yazı İçeriği

Son Yazılar