750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

LRF ve Spin Balıkçılığı Arasındaki Fark Nedir?

Balıkçılık, denize tutkun olanların severek yaptıkları hobilerin başında gelmektedir. Çocukluk yıllarında el oltası ile başladığın serüvenini zaman geçtikçe daha profesyonel olarak modern yöntemlerle devam ettirmek istiyorsan LRF ve spin balıkçılık teknikleri senin için keşfetmesi yeni bir alan olabilir. 

Eğer hareket ederek balık tutmaktan hoşlanıyorsan hem LRF hem de spin balıkçılık yöntemi senin beklentilerini karşılayacaktır. Denizde iz sürercesine avlanmak ve yakaladığın avı hissetmek istiyorsan bu iki tekniğin detaylarına ve yapılışına göz atabilirsin. Kendine has ekipmanları ve kullanım teknikleri sana yeni deneyimler sunabilecektir. Ancak her iki yöntem de bazı nüanslar ile birbirlerinden ayrılmaktadırlar. 

LRF Balıkçılığı Nedir? Nasıl Yapılır?

Çıkış noktası Japonya olan LRF balıkçılığının İngilizce açılımı Light Rock Fishing şeklindedir. Türkçe’ye de ‘Hafif Kaya Balıkçılığı’ olarak çevrilebilir. LRF nedir sorusunun en doğru yanıtı kullanılan ekipmanlardır. Hafif ekipmanla, hassasiyeti yüksek balıkçılık disiplini olarak özetlenebilir. LRF av disipliniyle ilk kez tanışacaksan Yeni Başlayanlar İçin LRF Rehberi: En İyi Başlangıç Ekipmanları makalesinden bilgi edinebilirsin.

Hafiflik ve esneklik, LRF tekniğinin değişmez kuralıdır. Kullanılan kamış, makine, misina ve hatta sahteler olabildiğince hafiftir. LRF geleneksel olarak bilinen at ve bekle metodunu tamamen tersine çeviren bir teknik olarak karşımıza çıkar. Merada, tıpkı karada sürek avı yapar gibi takımını at çek tekniği yaparak dolaşmalısın. Bu esnada oltaya gerekli aksiyonu vererek balığın sahteyi fark etmesini ve atlamasını sağlamalısın. LRF meralarına bakıldığında tuzlu sularda; liman içleri, kayalıklar ve sığ koylar göze çarparken tatlı su için; göller ve barajlar uygun LRF meraları olarak görülebilir. 

Sahte yem, LRF balıkçılığın en ilgi çeken özelliklerinden biri olarak görülmektedir. Renkli ve kokulu sahte yemleri kullanmak avda sana sürprizlere açık olman için ufak bir göstergedir. Balıkların çoğu, yem konusunda çok seçici olmayan canlılardır. Bu yüzden kendinden küçük, kokulu veya parlak canlılara atlamaya meyillidirler. Yani sen sarıkanat beklerken oltana takılan ufak bir kıraça olabileceği gibi, kendini kocaman bir canavarla mücadele ederken bulabilirsin 🙂 Her iki durumda da balığın yakalanma sırasında verdiği titreşimleri hissedebileceksin. Bu da LRF takımının temel kuralı olan hafiflik ve esneklikten dolayı mümkün olmaktadır. LRF avı hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsan LRF Avı Nedir ve Nasıl Yapılır? başlıklı makalemize göz atabilirsin. 

Spin Balıkçılığı Nedir? Nasıl Yapılır?

Balık tutmayı daha aktif bir hobiye hatta spor haline getirmek isteyen her balıkçı gibi sen de ‘Balıkçılıkta spin ne demek?’ sorusunu sormuş olabilirsin. LRF disiplini gibi geleneksel balıkçılık yönteminin karşısına konumlanmış olan spin balıkçılığı; normalde sakin bir hobi olarak bilinen geleneksel balıkçılığa adrenalin katan bir tekniktir. 

Spin balıkçılığı, LRF balıkçılığı ile teknik anlamda birçok benzerliğe sahiptir. Her iki tür de sahte yem ve at-çek yöntemi ile yapılmaktadır. Ayrıca hem tatlı su hem de tuzlu su balıkçılığına uygun olan spin balıkçılığı, bu yönü ile de LRF balıkçılığı ile benzerlik göstermektedir. Spin balıkçılığında da LRF disiplininde olduğu gibi kullanılan ürünlerde aranan özellikler hafiflik ve esneklik olarak göze çarpmaktadır. Her iki disiplin de genellikle kıyı avında tercih edilmektedir. Her iki disiplinde de yeme aksiyon vermek temel kurallardan biridir. 

LRF ve Spin Avı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Gerek teknik gerek kullanılan materyaller açısından her iki avlanma disiplini de yüksek oranda benzerlikler taşımaktadır.  ‘Spin balıkçılığı nedir?’ sorusunun cevabını bir önceki başlıkta inceledik. Şimdi de bu iki disiplin arasındaki farklara bir göz atalım. Bu sayede kendine daha uygun olduğunu düşündüğün disiplinle ilgili fikir sahibi olabilirsin.

LRF ve spin disiplinleri arasındaki farkları takım oluştururken anlayabilirsin. Temel farklılıklar şu şekilde göz çarpmaktadır:

  • Spin takımındaki kamışlar LRF kamışlarına göre daha uzun ve daha ağır bir yapıya sahiptirler, bunun sebebi ise spin balıkçılık disiplininde hedeflenen balıkların daha büyük olması ve kullanılan sahte yemlerin LRF yemlerine göre daha ağır olmasıdır. LRF kamışlarıysa daha hafif ve spin kamışlarına göre daha kısadırlar. Bunun sebebi LRF balıkçılığında hafif sahteyi mümkün olabildiğince daha uzağa atabilmektir. Diğer yandan LRF olta takımında ufak bir balığı bile levrek veya lüfer tutmuşçasına hissedersin.
  • Spin balıkçılığı, üst maddede de bahsedildiği gibi daha büyük balıkları avlamak üzerine yoğunlaşmış bir disiplindir. Spin takımıyla avlanacağın zaman hedefin kiloluk trofe balıklarsa, bu takım balığı yakalamada gerekli güvenliği verecektir. Balığı çekerken daha kolay bir deneyim yaşama şansı sunmaktadır. Diğer bir deyişle LRF hissetmek, spin ise daha büyük avlar yapmana olanak sağlamaktadır. 
  • LRF takımındaki makineler olabildiğince küçük hafif olmalıdır. Spin avı hareketli bir av olsa da LRF avcılığı zaman zaman spin avcılığından daha hareketli olabilen bir av türü olabilir. Merada uzun süreli hareket halinde olunması ve bitmek bilmeyen at-çekler bu takımların olabildiğince hafif olmasını gerektirir. LRF takımında bulunan makineler için 500 ve 2500 devir değerlerinden söz edilirken ideal bir Spin takımındaki makine 2500-3000 devir değerine sahip olmalıdır, bunun sebebi ise, bahsetmiş olduğumuz gibi, spin avında genellikle büyük balığın hedeflenmesidir.
  • Her iki av disiplininin de temel parçası olan sahteler LRF ve spin avında bazı noktalarda farklılık göstermektedir. En temel farklılık LRF ve Spin sahtelerinin arasındaki ağırlıktır. LRF disiplininde takımın tamamı gibi sahteleri de oldukça hafiftir. Diğer yandan spin sahteleri genelde iri balıkları hedeflediği için daha ağır gramaja sahiptir. Örneğin metal kaşıklar spin sahteleri arasında popülerken; LRF için sahte yem seçerken silikon sahteler daha popülerdir. Jig ile spin balıkçılığı konusunda da; kullanman gereken jige meradaki balık türüne göre karar verebilirsin. Eğer merada yeniysen yanında farklı türdeki jigleri deneyebilir veya meranın gediklilerinden ipuçları alabilirsin 🙂 

LRF ve spin teknikleri, balıkçılığa yeni bir bakış açısı kazandırmışlardır. Yeni teknikler sayesinde balıkçılar farklı ekipmanlar ve yöntemlerle tanışmışlardır. En İyi LRF Ekipmanları Nelerdir? makalemizde LRF takımını oluşturacak kombinasyonlar hakkında bilgi sahibi olabilirsin.

Yazı İçeriği

Son Yazılar