750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

Olta Makinesi Türleri: Hangi Makine Size En Uygun?

Hobi balıkçılığının zorlu kısımlarından biri olan ekipman seçimi, son dönemlerde daha da içinden çıkılmaz bir hâl almaya başlamıştır. Yeni balıkçılık teknikleri ile birlikle, bir teknik için hazırladığın takım bir diğeri için uygun olmamaktadır. Ayrıca, meraya ve balığa göre de farklılık gösterebilen ekipmanlar arasında olta makinesi liste başını çekmektedir. 

Oltanın kas sistemi gibi düşünülen olta makinesi; atışların yapıldığı ve aksiyonların verildiği merkez olarak olta takımını kontrol eder. Karmaşık yapısı ile özellikle yeni balıkçı adayları için kafa karıştırıcı bir görünüme sahip olan bu ekipman; birçok kişiyi seçim yaparken daha da zorlamıştır. 

Lrf Olta Makinesi Tavsiyesi: En İyi Lrf Makinesi Hangisidir?

Minyatür görünümdeki ekipmanlarla hem tatlı hem de tuzlusu meralarında birçok balığın avlanmasını mümkün kılan LRF, Uzakdoğu’da ortaya çıkışının hemen sonrasında dünyanın pek çok ülkesinde yayılım göstermiştir. Türkiye tatlı ve tuzlu sularında birçok balıkçı tarafından sevilerek tercih edilen LRF avı, kendine has ekipmanlarla yapılabilmektedir. 

LRF avı için olta makinesi seçerken LRF avının gerektirdiği ölçülere uygun bir makine olması ilk bakacağın özelliklerin başında gelmelidir. Hali hazırda LRF olta makinesi küçük boyutlu olta makinesi sınıfına girmektedir. Genel kabul gören kafa çapı boyutu 500 ila 2500 değerleri arasında değişkenlik göstermektedir. 

LRF avında mera seçimi av ekipmanlarının seçimini de doğrudan etkilemektedir. Olta makinesi at çek işleminin doğru mesafeye yapılmasını sağlar, bu yüzden olta makineni seçerken mera göz önüne alınmalıdır. Liman içi veya sığ koy gibi bir noktada LRF tekniği ile av yapmayı düşünüyorsan 1000 kafa çaplı bir olta makinesi ideal bir seçim olacaktır. Ancak LRF avını daha açık denize doğru veya uzun bir kumluk alanda yapmayı düşünüyorsan 2000 kafa çaplı bir olta makinesi daha isabetli bir seçim olacaktır. Kafa çapı boyutu ile mera arasındaki ilişkinin yanı sıra balık boyutu da olta makinesi seçiminde önemli bir yere sahiptir. Büyük balık için 2000-2500 arasında değişen değerler balıkla mücadele edebilmen açısından önemlidir. 

LRF avına ilk adımını atarak ekipman oluşturmak için kendini hazır hissediyorsan Lrf Olta Makinesi Rehberi: Size En Uygunu Hangisi? adlı yazımıza göz atarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsin. 

LRF Olta Makinesi Rehberi: Size En Uygunu Hangisi?

Spin Olta Makinesi Tavsiyesi: En İyi Spin Makinesi Hangisidir?

Spin av tekniği Türkiye genelindeki balıkçıların birçoğu tarafından fazla bilinmeyen balıkçılık tekniklerinden biridir. Bu teknik tamamıyla klasik balıkçılığın kurallarından farklı olduğu için birçok balıkçı özellikle de eski balıkçılar bu tekniğe sıcak bakma konusunda zorluk yaşayabilmektedirler. 

Tüm bu önyargıya rağmen son dönemler balıkçılık ekipmanları satan markaların Türkiye pazarına tanıştırdığı spin olta takımları bazı balıkçılar tarafından denenmeye başlanmıştır ve birçoğu tarafından olumlu yorum almaya hak kazanmıştır. Ayrıca genç balıkçılar bu hobiyi daha adrenalin dolu geçirmeyi tercih ettiği için spin tekniği bu konuda onlar açısından da keyifli bir teknik haline gelmiştir.  

Spin av tekniği sahte yemin oltaya aksiyon verilerek hareket ettirilmesi neticesinde balığın yakalanmasını hedeflemektedir. Bu teknikte ince ve hassas ekipmanlar kullanılarak kıyıdan doğru noktaya atış yapılması ve yemin yüzdürülmesi amaçlanır. Spin olta makinesi, takımın oluşturulmasında seçimi en önemli parçalardan birisidir denilirse yanılmış olmayız. 

Spin makinesi seçiminde ilk olarak kafa çapına dikkat etmelisin. Genel kanıya göre 2500’den başlayan ve 5000’e kadar kafa çapına sahip olan makineler spin için ideal görülmektedir. Meraya göre de bu değer değişkenlik gösterebilir. Daha uzak noktalara atış yapmayı düşünüyorsan 4000 olta makinesi değeri daha uygun bir değer olacaktır. Tuzlu suda spin avı yapmayı düşünüyorsan seçeceğin makinenin korozyona karşı dayanıklı olmasını göz önüne almalısın. Böylece daha uzun süreli kullanıma sahip olacaksın. Sen de spin olta makinesi tavsiyesi için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsan Spin Olta Makinesi Rehberi: Size En Uygunu Hangisi? yazımızdan faydalanabilirsin.

Spin Olta Makinesi Rehberi: Size En Uygunu Hangisi?

Surf Olta Makinesi Tavsiyesi: En İyi Surf Makinesi Hangisidir?

Klasik olta balıkçılığıyla benzerlik gösteren surf tekniği, aslen bir tuzlu su av tekniğidir. Kıyıdan olabildiğince uzak mesafelere atışların yapıldığı bu sistemde amaç dalga arkasında veya açıkta bulunan balığı avlayabilmektir. 

Türkiye denizlerinde hemen hemen birçok noktada yapılabilen surf avının en ünlü olduğu yer İstanbul Boğazı denilirse yanılmış olmayız. Dip akıntısının oldukça güçlü olduğu Boğaz; aynı zamanda göç zamanlarında kıyıdan uzakta geçen birçok çeşit balığa da ev sahipliği yapmaktadır. İstavrit ve lüfer avı yapacaklar için surf av tekniği İstanbul Boğazı’nda oldukça başarılı sonuçların alınmasına doğrudan etki etmektedir. 

Surf avı için makine seçimi takımın oluşturulmasındaki en önemli noktalardan biridir. Takımının tamamı surf avı için uygun dahi olsa yeterli seviyede atar değeri olmayan bir olta makinesi tüm takımının birkaç atıştan sonra bozulmasına veya takımının istenilen mesafeye ulaşmamasına sebep olur. 

Surf olta makinesi seçiminde kafa çapının büyüklüğü ilk bakılan özelliklerden biri olmalıdır. 5000 ve üzeri makineler surf avı için yeterli seviyede görülmektedir. Bu değerler senin avlanmak istediğin meraya göre de değişkenlik gösterebilir. 6000 çaplı olta makinesi değeri Boğaz çevresinde avlanmak isteyenler için ideal bir değerken; surf tekniğinde profesyonel bir yarışmacı için 8000 çaplı olta makinesi değeri doğru bir tercih olacaktır. Makine kafasının her bir surf olta makinesinde dar yapıda olması aranan özelliklerden bir diğerdir. Hızlı misina sarma işlevini bu tarz makine kafa yapıları daha verimli bir şekilde tamamlayabilirler. 

Surf makinesi seçme konusunda kafa karışıklığına düştüysen Surf Olta Makinesi Rehberi: Size En Uygunu Hangisi? adlı makalemiz senin için yol gösterici olacaktır.

Surf Olta Makinesi Rehberi: Size En Uygunu Hangisi?

Yazı İçeriği

Son Yazılar