750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

Surf Olta Makinesi Rehberi: Size En Uygunu Hangisi?

Surf balık avı tekniği kıyıdan yapılan her balıkçılık tekniğinde olduğu gibi özel ekipmanlar gerektirir. Doğru ekipmanlarla oluşturulan olta takımları bereketli bir av günü geçirmen için sana oldukça yardımcı olacaklardır. 

Surf casting için olta makinesi seçimi de diğer ekipmanların seçimi kadar önemli bir rol oynar. Surf avı iyi atışların yapılması gerekliliğini en fazla hissedeceğin av tekniğidir. Bu yüzden doğru bir olta makinesi seçimi bu atışları en iyi şekilde yapabilmeni sağlayacaktır. Özellikle dalgalı ve derin sulara sahip tuzlu su meralarında oltanla uyumsuz bir olta makinesi avının kötü geçmesine doğrudan sebep olacaktır. 

Surf Makinesinin Özellikleri Nelerdir?

Surf avının ilk gerektirdiği özellik uzağa atışın ne derece iyi olduğudur. Surf av tekniği dalgalarla boğuşan dalgaların arkasında veya açıkta bulunan balığın yakalanmasını amaçlayan bir av tekniğidir. Bu yüzden olta makinesini seçerken surf avının ihtiyaçlarına göre şekillendirmen gereklidir. 

Surf olta makinesi, hem klasik hem de diğer kıyıdan av tekniklerinin kullandığı olta makinelerinden oldukça farklı bir yapıya sahiptir. İlk bakışta bu makinelerde görülen özellik kafa yapılarının büyük olmasıdır. Büyük kafa çapına sahip surf olta makineleri, diğer olta makinelerine kıyasla çok daha uzağa atış yapabilmeni sağlar. Büyük kafa çapına sahip makineler bir turda çok daha fazla misina sarabilme özelliğine sahiptir. 

Bir diğer özellikse olta kafasının tipidir. Sığ yani dar kafa yapısına sahip olta makineleri uzun atışlar için çok yüksek öneme sahiptir. Surf avında özellikle büyük balıklar avlamayı hedeflediysen balığı yakaladıktan sonra kıyıya çekerken zamanla yarışırsın. Bu yüzden dar ve konik kafalı olta makineleri surf avı için ideal bir yapıya sahiptirler. 

Konik kafa yapısı surf makinelerinde görülen bir tasarım türüdür. Bu şekilde imal edilmelerinin sebebiyse misinanın olta makinesinden adeta bir ok gibi fırlayarak hedefine hızla ulaşmasını sağlamaktır. Özellikle profesyonel surf olta makinelerinde bu özellik çok daha belirgindir.

En İyi Surf Makinesi Hangisidir?

Surf balık makinaları, genel özelliklerine hakim olduktan sonra seçimini yapman daha kolaylaşmıştır. Ancak kendin için en uygun makineyi seçerken elbette bazı tüyolara da ihtiyacın olacaktır. 

Her av tekniğine ekipman seçerken sıklıkla dile getirildiği gibi surf av tekniğinde de ekipman seçerken meraya ve balığa bağlı kalman daha isabetli tercihler yapabilmene yardımcı olacaktır. Her meranın ve her balık türünün avı için elbette ayrı ayrı takım oluşturman söz konusu olmasa da, genel olarak avlanmaktan hoşlandığın alanları ve türleri göz önüne almalısın. 

Örneğin, istavrit avına uygun surf makine seçmek istediğini ele alalım. İstavrit özellikle İstanbul başta olmak üzere Marmara ve Karadeniz bölgesindeki surf avcılarının en sık tercih ettikleri avların başında gelir. Hem yemli hem de çapari ile avlanan istavrit; özellikle son yıllarda bu balığın genelde meranın daha açık kısımlarında dolaşması nedeniyle surf av tekniğini gerekli kılar. Dolayısıyla avlanacağın meraya göre bir makine seçmek, başarı şansını ciddi oranda arttıracaktır.

Surf avıyla istavrit avlamak isteyen balıkçılar için olta takımlarındaki makinenin kafa yapısı büyük ve konik şekilde olmalıdır. Özellikle Karadeniz veya İstanbul Boğazı gibi güçlü akıntının ve dalgaların olduğu bu meralarda bu niteliklere sahip makineler revaçtadır. Güçlü dişli yapıya sahip makineler özellikle çapariyle yapılan istavrit avında sıra gibi dizilmiş istavritleri çekmekte büyük rol oynarlar. 5000 devir ve üstündeki makineler istavrit avı için gayet ideal makineler olarak nitelendirilir.

Senin için belirlediğimiz bazı surf olta makinesi modellerine göz atarak kendin için uygun olan modeli seçebilirsin.

Remixon Black Force 6000 Olta Makinesi

https://galatabalikcilik.com/urunler/olta-makineleri/remixon-black-force-6000-olta-makinesi/

Surf olta makinesi için sade bir seçim yapmak istiyorsan Remixon Black Force iyi bir tercih olacaktır. 6000 devir değeriyle surf avı için uygundur. Yüksek derecede atışlar yapabilmen için oldukça uygun olan bu makine aynı zamanda 3 adet bilyeye sahiptir. 388 gram ağırlığı ile eline çok fazla yük bindirmez, uzun süreli yapacağın atışlarda eline tam olarak oturacaktır. Siyah renge sahip oluşu olta takımında estetik bir görünümden hoşlanan balıkçılar için cezbedicidir.

Okuma Safina Pro SNP-6000 3+1 BB Olta Makinesi

https://galatabalikcilik.com/urunler/olta-makineleri/okuma-safina-pro-snp-6000-31-bb-olta-makinesi/

Surf avı için tam anlamıyla ideal olan Safina Pro SNP modeli, zorlu meralarda sana sunacağı birçok özelliği ile avını keyifli hale getirecektir. İlk göze çarpan özelliği korozyona karşı sahip olduğu grafit gövdedir. Deniz suyunu ve kumunu olta makinesinin içine girmesini tamamen önler. Sonsuz ters dönüş fren sistemi olası balıkçılık kazalarını önler, büyük balıkların çekilmesinde büyük rol oynar. Hassas eliptik salınımı sayesinde uzak atışlar sana çok yakın olacak. Böylece meranın en uzak yerlerine ulaşabileceksin. Sağlam sarma kolu tasarımı sayesinde hızlı aksiyon alabileceksin.  

Okuma Ceymar FD CXT-65 Olta Makinesi

https://galatabalikcilik.com/urunler/olta-makineleri/okuma-ceymar-fd-cxt-65-olta-makinesi/

Surf avında profesyonelleşmiş bir avcı olduğunu iddia ediyor hatta atış yarışmalarına katılıyorsan takımında bu olta makinesine mutlaka yer vermelisin. Okuma markasının Ceymar FD-CXT modelli bu makinesi bir surf makinesinden beklediğinin fazlasını verecektir. Öncelikle trofe avlarını çok kolayca çekebilmen için 7+1 bilye sistemiyle donatılmıştır. Zamanla yarıştığın yarışmalarda sana büyük kolaylık sağlayacak misina kontrol sistemine sahiptir. Metal misina kıskacı da senin av sonrasında makineyi bozulmadan saklamana yardımcı olur. Yedek alüminyum makarası da olası aksaklıklara karşı sigorta görevi görecektir.

Senin için derlediğimiz surf olta makinesi modelleri arasından kendine uygun olanı belirleyebilirsin. Surf makineleri hakkında hala merak ettiğin detaylar varsa, Galata Balıkçılık Whatsapp Hattı üzerinden dilediğin gün ve saatte bizimle iletişime geçebilir; avlanacağın meraya göre en ideal makineyi bulman konusunda bizlerden yardım alabilirsin.

Yazı İçeriği

Son Yazılar