750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

Turna Avı Nasıl Yapılır? Teknikler ve İpuçları

Tatlı su avcılığına keyif veren balıklardan biri olan turna balığı, doğası gereği vahşi bir yapıya sahiptir. Ördek gagasını andıran iri ve bol dişli ağzı onu bulunduğu meradaki en amansız avcılardan biri haline getirmektedir. Eti de her balık gibi doğru tekniklerle pişirildiğinde oldukça lezzetli olan turna balığı; bol heyecan arayan balıkçılar için çok tercih edilen avların başında gelmektedir. Turna balığı avı, diğer tüm balık avlarında olduğu gibi teknik bilgileri doğru olarak bilmekten geçer. Meranın seçimi, takımın hazırlanması ve at çek teknikleri hakkında doğru bilgiye sahip olmak, turna avında başarılı olmanın anahtarıdır. 

Turna Balığı Avında Mera Nasıl Seçilir?

Turna balığı avına karar verdikten sonra yapacağın ilk iş doğru bir mera seçmek. Turna balığının doğal yaşam alanı serin ve durgun sulardır. Özellikle çok sığ olmayan, bitki yoğunluğu yüksek meralar turna için ideal yaşam alanları arasında yer almaktadır. Ayrıca bulunduğu merada kayalık ve kütük altlarının bol bulunması turna balığının merada tercih edeceği alanların başında gelmektedir. Turna avında mera arayışına çıkmadan önce Turna Balığı Avlakları: Turna En İyi Nerede Avlanır? makalesine göz atarak sana yakın olan başlıca turna avı meraları hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsin. 

Turna balığı için bilmediğin bir noktada avlanmaya karar verdiysen bazı ipuçları ile merada turna balığı olup olmadığını anlayabilirsin. Göl, akarsu yatakları ve baraj gölleri mera taraması yapabileceğin alanlardır. Bu alanların kıyıları, akarsuların sakin olarak aktığı yatakları turna avı için uygun olabilir. Ayrıca turna avından önce merada turnanın avlayacağı türden balık olup olmadığını kontrol edebilirsin; çünkü av varsa avcı da mutlaka oradadır. 

Turna Balığı Günün Hangi Saatinde Avlanır?

Balıkçılığı bilinçli olarak yapmak istiyorsan her avlamak istediğin balığın davranışını bilmelisin. Balığın yemlenme ve uyuma saatleri iyi bir balıkçının bilmesi gereken konuların başında gelmektedir. Turna balığı da diğer tüm balıklar gibi belirli beslenme, üreme ve dinlenme rutinlerine sahiptir. Bu saatlerden bihaber olursan turna ile dolu bir meradan elin boş dönmen işten bile değildir. Turna balığı avlama teknikleri arasında önemli bir yer tutan turna balığının rutin davranışları, turna avına başlamadan önce bilmen gereken tekniklerin başında gelmektedir. Turna balığının beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak kullanman gereken sahteleri belirleyebileceğin Turna Avı İçin En İyi Suni Yemler Nelerdir? yazımıza bakarak doğru tercihler yapabilirsin. 

Turna balığı birçok balığın aksine günün her saatinde av peşinde koşmaktadır ve bu durum da turna avı yapacak balıkçılar için olumlu bir durumdur. Bu sayede sabah erken saatlerde veya gece geç saatlerde av zorunluluğun bulunmamaktadır. Diğer yandan hava durumu turna balığının avlanma hareketlerinde gözle görülür etkiye sahiptir. Örneğin; havanın yağışlı yani alçak basınçlı olduğu vakitler turna balığı avlanmaya karşı isteksizken; havanın açık olduğu günler turnanın av için daha iştahlı olduğu günler arasında görülmektedir. Ayrıca bilinçli ve doğa dostu bir balıkçı olarak turna balığı av sezonu ne zaman açılır sorusunun cevabını bilmelisin ve av sezonu dışında ava çıkmayarak bu türü havyar dökme zamanında avlamamalısın.

Turna Avı için En Faydalı At Çek Teknikleri

Turna balığı tatlı su avcılığında keyifli ama bir o kadar da zorlu bir av olarak balıkçıların karşısına çıkmaktadır. Tatlı suların kendine özgü bu türünü yakalamak için avlanma tekniklerine hakim olman unutulmaz avlar yapmana yardım olacaktır. Hatta turna balığı trofeleri ile balıkçılık anılarına unutulmaz hikayeler ekleyebilirsin

Turna avı için gerekli at çek tekniklerini doğru anlarda kullanmak, turna gibi zorlu balık karşısında çok daha fazla şansın olmasına yardımcı olacaktır. Turna amansız bir avcıdır ve aç olduğunda suda kendi türü dahil birçok canlıyı avlama potansiyeli vardır. Oltanı hazırladıktan sonra atış yaparken sahip olduğun meraya uygun davranman senin için elzemdir. Özellikle etraftaki devrilmiş kütüklere dikkat etmelisin, çok sığ yerlerde takımı takıp koparma riskiyle karşı karşıya kalabilirsin.

Turna avlanırken yemin peşinden gitmeyi sever, hatta bazen turna balığını yemine doğru hareket ederken görebilirsin. Bu anda makarayı sarmaya devam etmelisin, bu balığın daha da hırslanıp yemine atlamasına yardımcı olacaktır. Aksi takdirde turna yemi kovalamak yerine hızla ilgisini kaybedebilir ve avını kaybedebilirsin. At çek tekniklerine doğrudan etki eden iğne ve misina seçimi hakkında Turna Avı için En İyi Misina ve İğne Rehberi makalemizde detaylı bilgilere sahip olabilirsin. 

Turna Avında Ekipman Önerileri

Turna avına çıkmadan önce iyi ekipmanlara sahip olman turna avında başarılı olmanı çok etkileyecektir. Turna avı için seçtiğin ekipmanları doğru biçimde kullanman gerekmektedir. Öncelikle güçlü çekeri olan olta kamışına ve güçlü devire sahip makineler turna avında kullanman gereken ekipmanların başında gelir. Hem turna balığının güçlü çekme yapısı hem de turna avının yapıldığı meranın yapı bakımından yosun, su bitkisi ve taşlıkla örtülü olması takımını taşlara takmana sebep olabilir, bu yüzden takımını sağlam ve doğru malzemelerle oluşturmaya dikkat etmelisin.

Ayrıca olası olumsuz durumlara karşı yanında yedek malzemelerin olması da yüksek önem taşımaktadır. Unutmamalısın ki her merada balığın beslenme alışkanlıkları farklılık göstermektedir, bu yüzden yanında birden fazla çeşitte sahte yem bulundurursan şansın daha yüksek olacaktır. 

Son olarak tüm balık avlarında olduğu gibi turna avı da sabır isteyen avların başında gelmektedir. Çok hızlı, çevik ve akıllı olan turna balığı, zahmetli bir av olmasına rağmen yarattığı adrenalinden ötürü peşinden koşmak isteyeceğin avların başında gelecektir. Turna avı için teknik bilgiler konusunda baz bilgiyi aldığına göre, En İyi Turna Kamışı Hangisidir? ve En İyi Turna Makinesi Hangisidir? makaleleriyle olta takımının kilit unsurlarını seçmeye başlayabilirsin.

Yazı İçeriği

Son Yazılar