750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

Turna Avı İçin En İyi Misina ve İğne Rehberi

Tatlı suların amansız avcısı olmakla ün yapmış turna balığı, tatlı su balıkçılığına ilgi duyan balıkçılar tarafından en keyifli balık avları arasında görülmektedir. Çok hızlı ve sessiz avlanan turna balığı balıkçılar için mücadele ve adrenalin dolu bir balık avı olarak kabul görmektedir. 

Turna balığı avı hemen her balık türünde olduğu gibi doğru olta ve takımın kullanılması ile keyifli hale gelmektedir. Uygun olmayan bir takımla turna balığı avlaman mümkün değildir. Ayrıca turna gibi yırtıcı bir balığın peşindeysen ekipmanlarını sağlam seçmelisin; aksi halde birçok takımı meranın sularına teslim edersin. Turna avı için misina ve iğne seçimi takımının en önemli kilit noktalarından birini oluşturmaktadır.

Turna Avı İçin Misina ve İğne Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Amansız bir avcı olan turna balığı aynı zamanda tatlı sulardaki en zeki avcıların başında gelmektedir. Turna balığı keskin bir görme duyusuna sahiptir, doğru takılmayan bir iğneyi kolaylıkla fark ederse yeme atlamaz. Bu da saatlerce bekleyip elinin boş dönmesine sebep olur, bu yüzden turna avı için seçeceğin kancanın tipi ve boyutu turna balığı için belirlenmiş genel standartlara uymalıdır. 

Turna avında kullanacağın iğneler kullandığın yeme göre değişkenlik gösterebilir. Sahte yemde veya canlı yemde kullanılan iğne boyutu farklılık göstermektedir. Tekli iğne türleri genelde balığın en zor fark ettiği kanca türüdür. Tekli iğnelerde J tipi denilen sivri uçlu kancalar özellikle canlı yemle avlanmak için idealdir.

3’lü hırsız iğneler de turna avında sıklıkla tercih edilen iğnelerin başında gelmektedir. Özellikle sahte yemlerde tercih edilen hırsız iğneler, balık tarafından daha hızlı fark edilebilir; ancak balığa tasmalama yapıldığı anda iğnenin takılma oranı çok daha yüksektir. Turna avında 8 ve 14 numaralı iğneler meranın durumuna ve takımın kalan parçalarına göre belirlenebilir.

Turna avında misina seçimi çok önemli detaylar arasında sayılmaktadır. Çok fazla ve keskin dişlere ve hatta keskin solungaçlara sahip olan turna balığı için yanlış misina seçimi seni çok üzebilir. Çok ince misinalar turnanın yeme ilk saldırısında kopabilir veya balığı çekerken takımı kopartarak meraya geri kaçabilir. Bu olası durumu önlemek turna avı için uygun bir misinayı seçmekten geçer. 

Turna avında hem monofilament denilen misinalar hem de ip misinalar kullanılmaktadır. Monofilament misinalar daha çok geleneksel tarzdaki turna avını tercih eden balıkçılar tarafından tercih edilmektedir. Özellikle canlı yem kullanan balıkçılar mono misinayı tercih ederler. Spin balıkçılığı ile turna avı yapmak isteyen balıkçılar için ise ip misinalar atar ve aksiyon vermede daha başarılıdırlar. 

Turna avında en etkili misina, özellikle turnanın hareketlerini daha iyi hissetmek ve sahtene istediğin aksiyonu vermek istiyorsan örgü ip misinalardır. Örgü ip misinaların turna avındaki avantajlarından biri de atar sırasında esneme yapmamasıdır. Böylece balığı tuttuğunda sana daha güvenli bir şekilde çekme imkanı sunacaktır. Ayrıca merada kıyıdan avlanmayı düşünüyorsan örgü ip misinaların sahip olduğu yüksek atar değeri sayesinde çok az bir enerjiyle uzağa atış yapman senin için oldukça kolay olacaktır. Trofe avlar için kullanılan görece daha ağır gramajlı sahteleri ip misina ile rahatlıkla meranın kıyıya göre uzak kalan kısımlarına atabilirsin. 

Turna meraları, sahte yemle avlanan balıkçılar için zorlu parkurlar olarak görülebilir. Turna balığı, kendi ismiyle anılan turna otunun veya sazlıkların dibini yatağı olarak belirlemiştir. Ayrıca turna meraları devrik kütükler, kayalık tabanlar ile dolu olduğundan sahteyi takma olasılığını da göz önüne almalısın. Kalın bir ip misina bu zorlu durumlarda takımını kurtarmana büyük olanak sağlar. 

Ayrıca örgü ip misinalar monofilament misinalara göre daha uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Monofilament misinalar birkaç av sonrasında yıpranıp değiştirilmesi gerekirken, örgü ip misinalar seni bir sezon boyunca yolda bırakmaz. Ancak meranın yapısına göre bu süre uzayıp kısalabilir, özellikle kayalık yerlerde avlanırken ip misinanın sürtünmemesine dikkat etmelisin.

Turna misina kalınlığı hakkında genel kabul gören görüş mono misina için 0.25 ve 0.28 mm değerleriyken bu değer örgü ip misinalarda daha düşük değerlerde görülmektedir. Ayrıca ip misina tercih edersen çelik tel kullanmana gerek yoktur. Dilersen senin için seçtiğimiz bazı ip misina örneklerini inceleyebilirsin.

Remixon Fusion 150M X8 Green İp Misina

https://galatabalikcilik.com/urunler/olta-misinalari/remixon-fusion-150m-x8-green-ip-misina/

Turna avında rahatlıkla kullanabileceğin örgü ip misina modellerinden biri olan Remixon Fusion 150M X8 Green, sağlam yapısı ve bozulmayan sert dokuma ipi sayesinde dayanıklılık ve yüksek atar yapabilmene imkan verir.

Kendo Spinning 8X Fighting 150 mt Örgü İp Misina (Apple Green)

https://galatabalikcilik.com/urunler/olta-misinalari/kendo-spinning-8x-fighting-150-mt-orgu-ip-misina-apple-green/

Kendo markasının bu örgü ip misinası zorlu turna trofeleri için sana güçlü bir destekçi olacaktır. Bünyesinde bulunan çok yüksek sağlamlık değerleri, Kendo markası tarafından özenle hazırlanmış 8 örgülü yapısından almaktadır. Trofe turnaları göz önüne alarak hazırlanan bu ip misinayla, en mücadeleci turnaları yakalamak senin için çok daha kolay olacak!

Sufix 832 Advanced 120mt İp Misina Low Vis Green

https://galatabalikcilik.com/urunler/olta-misinalari/sufix-832-advanced-120mt-ip-misina-low-vis-green/

Turna avının en profesyonel ip misinalarından biri olan Sufix 832 Advanced, turna gibi zorlu bir balığın her türlü detayı düşünülerek imal edilmiştir. İp misinalar arasında sağlamlığı ve nano seviyesindeki örgü düzeni ile rakipsiz bir konumdadır. Fiber teknolojisi ile üretilen R8 hassas örgü sistemi çok yüksek seviyede hassaslık ve dayanıklılık sağlar. Özellikle meranın hakimi trofe turnaların yemine atladığında balığı çekerken kurtulma şansını en aza düşürür. Ayrıca sahip olduğu GORE performans fiberi sana uzun süreli bir kullanım sunar. İleri mesafe atarlarına ve en zorlu meralarda yüksek dayanıklılığı ile yarı yolda bırakmaz. Ayrıca yüksek seviye hidrofobik fiberi sudan dolayı aşınmaya karşı tam bir koruma sağlar.

Yazı İçeriği

Son Yazılar