750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

Surf Olta Kamışı Rehberi: Size En Uygunu Hangisi?

Surf olta kamışının seçimi konusunda kafa karışıklığı yaratacak düzeyde farklı fikirler mevcuttur. Bir diğer deyişle, hakkında en fazla ihtilafın olduğu ekipmanların başında gelir. Kimi balıkçılar için geleneksel yapıda ancak uzun kamışlar yeterli olurken bazı balıkçılar surf olta kamışının çok daha farklı özelliklere sahip olması gerektiğinin altını çizerler. 

Surf casting av tekniğine yeni başlayacak bir balıkçı adayı surf olta kamışı seçme konusunda kararsız kalabilmesi normaldir. Ancak her av tekniğinde olduğu gibi surf kamışında da geçerli kurallar elbette mevcuttur. 

Seçeceğin mera ve gözüne kestirdiğin balık türü olta kamışı seçerken sana doğru ipuçlarını verir. Hem genel kuralları hem de kendi tercihlerini göz önüne alarak sana en uygun surf olta kamışını seçebilirsin.

Surf Kamışının Özellikleri Nelerdir?

Surf kamışları ilk bakışta klasik kamışlardan pek farklı görülmese de gerek üretildiği malzeme gerek uzunlukları ve özel tasarımlarıyla farkını ortaya koyar. Surf kamışlarında ideal uzunluk 360-450 cm arasındadır. Daha uzun kamışlar bazı surf avcıları tarafından tercih edilse de bu kamışlar bazı özel meralarda kullanılır. 

Surf av tekniği kıyıdan uzak mesafe atışını zorunlu kılan bir tekniktir. Bu yüzden yüksek ağırlığa sahip kurşunlar kullanman senin açıdan öneme sahiptir. Alacağın surf oltanın yüksek çeker değeri olduğundan emin olmalısın. 

Surf kamışının üretildiği malzeme karbon veya fiber olmalıdır. Bu malzemeler olta kamışına esneklik ve dayanıklılık verir. Ayrıca kamışın daha hassas olması için de önemlidir. Kamışın önemli bir parçası olan makine yatağı da surf kamışlarında dayanıklı olmak zorundadır. Kamış uçları da surf olta seçiminde ince bir detay olarak karşına çıkacaktır. Yüksek ağırlıktan dolayı eğilip bükülen kamış uçları avda istediğin randımanı almana büyük ölçüde engel olabilir. 

Misina halkalarının imal edildiği madde ve kamışta hangi uzaklıkta konumlandırıldığı da bir oltanın surf oltası olup olamayacağını anlamana yardımcı olur. SIC kaplı misina halkalarında sürtünme mümkün olduğunca azalacaktır. Ayrıca misina halkaları standart bir surf oltasında klasik oltalara göre daha aralıklı yerleştirilmiştir.

En İyi Surf Kamışı Hangisidir?

Surf kamışının standart özelliklerine hakim olduktan sonra kendin için uygun olan surf kamışını seçme konusunda daha başarılı olacaksın. En hafif surf balık kamışını tercih etmen uzun süren yorucu surf avında sana büyük kolaylık sağlayacaktır. Hem ağırlık kullanımı hem uzağa atış bu avın en zor kısmıdır bu yüzden birçok balıkçı ekipmanların en hafifini seçme yoluna giderler. 

Yemli av için surf kamış tavsiyesi soracak olursan, sana bu konudaki önerimiz teleskopik ve çok uzun olmayan kamışları tercih etmendir. Yemli avda kıyıdan çok fazla uzağa atma genelde tercih edilmez. Ayrıca hafif bir olta olması olası büyük balıklarda hakimiyeti korumana yardımcı olur. 

Surf balık avı için kamış seçerken teleskopik ve parçalı olarak iki tür karşına çıkacaktır. Parçalı kamışlar daha dayanıklı olsa da uzun surf kamışlarının parçalı yapıda olanları sana taşıma konusunda zorluk çıkarabilir. 

Teleskopik kamışlar portatif yapısından dolayı balıkçılara büyük kolaylık sağlayacaktır. En hafif surf teleskopik balık kamışı ve daha farklı özelliklere sahip olta kamışlarını incelemen için sana bazı örnekler sunduk. Dilersen bu olta kamışlarına bakaran daha fazla fikir sahibi olabilirsin. 

Remixon Apache 3.90m, 250gr Tele Kamış

https://galatabalikcilik.com/urunler/olta-kamislari/remixon-apache-3-90m-250gr-tele-kamis/

Surf avlarında sana eşlik etmesi  için mütevazı bir olta kamışı tercih ediyorsan Remixon Apache senin için doğru bir seçenek olacaktır. Bir surf kamışında olması gereken standartları karşılayan yapıya sahiptir. 390 cm uzunluğuyla birçok merada kolaylıkla av yapabilirken 250 gr atar değeri sayesinde hatırı sayılır derecede ağırlık kullanabilme imkanına sahiptir. Teleskopik kamış olduğu için kolaylıkla taşıyabilirsin. Çapari ile istavrit avı yapmak ve takımını uzağa atmak istiyorsan bu olta kamışı senin için ideal bir tercih olabilir. Ayrıca uygun boyutundan dolayı tatlı su meralarında turna veya iri sazan avları için de tercih edilebilir.

Lineaeffe Ac Casting 420 cm 100-250 gr Olta Kamışı

https://galatabalikcilik.com/urunler/olta-kamislari/lineaeffe-ac-casting-420-cm-100-250-gr-olta-kamisi/

Surf avcılığı için ideal bir kamış arıyorsan Lineaffe Ac Casting sana beklediğini verebilecek bir yapıdadır. 420 cm uzunluğu ile surf avı için en ideal uzunluğa sahiptir. Sahip olduğu 100 ve 250 gr atar değerleri ile kendi av tercihine uygun takımı oluşturabilirsin. Yüksek karbon yapısı sayesinde oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Teleskopik yapısı sayesinde kolayca katlanabilir, bu sayede taşıma zorluğu çekmezsin. İdeal yerleştirilmiş misina halkaları sürtünmeyi en aza indirerek atışlarının daha başarılı olmasına imkan verir. İdeal makine yatağı sayesinde makineni güvenle yerleştirebilirsin.

Daiwa Procaster Tele 420cm 70-150gr Surf Kamışı

https://galatabalikcilik.com/urunler/olta-kamislari/daiwa-procaster-tele-420cm-70-150gr-surf-kamisi/

Surf av tekniğinde profesyonelleşmek istiyorsan veya surf atış yarışmalarına katılmayı düşünüyorsan bu olta kamışı özel kullanıcılar için her detay düşünülerek imal edilmiştir. Solid karbon materyalden üretildiği için eline aldığın zaman hafifliğini hissedeceksin. Ayrıca yüksek esneklik payı sayesinde denizlerdeki azman balıkları oltanla rahatlıkla çekebilirsin. Surf olta kamışında yüksek öneme sahip olan misina halkaları 3 ayaklı sea guide parçaları üzerine sabitlenmiştir. Ayrıca şok önleyici ön yüzükleri sayesinde yüksek atışlar yaptığında olta hakimiyetini elinde tutmaya devam edersin. Vidalı düz makara yatağı sayesinde kamış ve makine uyumu tam anlamıyla sağlanır. Zorlu atışlardan dolayı makine yerinde herhangi bir oynama olmaz.

Senin için derlediğimiz surf olta kamış modelleri arasından kendine uygun olanı belirleyebilirsin. Surf kamışları hakkında hala merak ettiğin detaylar varsa, Galata Balıkçılık Whatsapp Hattı üzerinden dilediğin gün ve saatte bizimle iletişime geçebilir; avlanacağın meraya göre en ideal kamışı bulman konusunda bizlerden yardım alabilirsin.

Yazı İçeriği

Son Yazılar