750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

Boğazda Surf Balıkçılığı: En İyi Ekipmanlar Nelerdir?

İstanbul Boğazı tarih boyunca balıkçılar için bulunmaz bir vaha konumundadır. Balık sürülerinin Karadeniz’den Marmara Denizi’ne geçmesi veya tam tersi durumda şehir balık bolluğuna kavuşmuştur. Eski balıkçıların anlattığı İstanbul Boğazı gibi bir bolluk söz konusu olmasa da halen daha balıkçıların, özellikle olta balıkçılarının tercih ettiği yegane meralardan biridir. 

İstanbul Boğazı, surf balıkçılık metodu için oldukça uygun meraların başında gelir. Balığın geçiş noktası olması bu merayı mevsiminde oldukça bereketli bir hale getirir. Ayrıca İstanbul Boğazı’nın güçlü akıntısı da surf avını adeta Boğaz için zorunlu hale getirir. Son yıllarda artan şehirleşme ve kıyı kısımdaki sesin artması balığın kıyıdan daha açığa çekilmesine neden olmuştur, bu yüzden balıkçıların daha ileri mesafelere atış yapmaları zorunlu olmuştur. Bu yüzden kıyıdan surf balık avı, Boğaz çevresinde balıkçılık yapanlar için bir nevi zaruriyet haline gelmiştir.

Boğazda Surf Balıkçılığı Nasıl Yapılır?

İstanbul Boğazı son dönemlerde şehrin giderek artan nüfusuna ve buna bağlı olarak kirlenmesine rağmen olta balıkçılarına bereketini sunmaya devam etmektedir. Özellikle lüfer, çinekop veya palamut mevsiminde halen daha gözde meraların başında gelen boğaz hattı, surf balıkçılığının en keyifle yapıldığı noktalardan biri olarak popülaritesini korumaktadır. Boğazın uzun kıyı şeridi avlak noktalarını arttırmakla birlikte bu meranın kendine has birçok özelliği bulunur, bu yüzden balığa gitmeden önce İstanbul Boğazı’nın özelliklere hakim olmalısın.

İstanbul Boğazı, bir iç deniz olan Marmara Denizi’nin en önemli noktasıdır. Balık sürülerinin Karadeniz ve Marmara arasındaki geçiş noktası olan bu mera, mevsiminde geniş balık sürülerine ev sahipliği yapar. Ancak bu meranın en zorlu özelliği yüksek dip akıntısına sahip olmasıdır. Ayrıca günümüzde balık sürüleri Boğaz çevresindeki gürültüden ve yapılaşmadan dolayı eskiye göre çok daha açıktan geçerler. 

Bu özelliklerinden dolayı surf avı boğaz bölgesinde sana en verimli avı sağlayacak tekniktir. Ancak kullanacağın surf ekipmanlarını boğazın hırçın ve akıntılı sularına karşı da tekrardan gözden geçirerek düzenlemen sana büyük fayda sağlayacaktır. 

Boğazın prensi denilen lüfer balığı, çağlar boyunca İstanbul Boğazı’nın en sevilerek avlanan balığıdır. Mevsiminin gelmesi balıkçılar tarafından büyük bir heyecanla beklenir. Bu saldırgan ve güçlü balığı surf yöntemi ile çok keyifli bir şekilde avlayabilirsin. Ayrıca lüferin küçüğü olan çinekop ve sarı kanat avları da Boğaz bölgesi balıkçılarının severek yaptıkları avların başında gelir. 

Boğaz balıkçılarının uzun süredir severek kullandığı kurşun arkası avcılık tekniği özellikle çinekop ve sarı kanat avlarında çok iyi çalışır. En bilinen yöntemi; 175 ve 250 gram kurşun fırdöndü yardımıyla ana gövdeye bağlanır ve kurşunun hemen arkasından 0.20 veya 0.25 mm misina ile yaklaşık 3 metrelik bir beden hazırlanır ve bu bedenin ucuna sahte balık takılır. 

Boğazda Surf Balıkçılığı İçin En İyi Ekipmanlar Nelerdir?

Bereketli ancak zorlu bir mera olan İstanbul Boğazı, surf tekniğini tercih edecek balıkçılar için hem kendilerini surf avında geliştirebilecekleri hem de çok keyifli dakikalar geçirebilecekleri bir meradır. 

Buna rağmen boğazın kendine has bir yapısı olduğunu aklından çıkarmayarak olta takımını bu doğrultuda hazırlamalısın. İlk olarak bu bölgenin hırçın ve çok güçlü bir dip akıntısına sahip olduğunu aklından çıkarmamalısın. 

Surf avında hem çapari hem de sahte yem kullanarak bu merada istavrit, çinekop ve lüfer avlarının keyfine varabilirsin. Ancak akıntının çok yüksek olması atılan çaparinin ve sahtenin batmasına engel olur ve at çeklerin balıkların bulunduğu seviyeye ulaşmaz.

Kendine surf avında kurşun kaç gr olmalıdır sorusunu sorduğunun farkındayız. İstanbul Boğazı için genel kanı 120 ve 250 gram ağırlığa sahip kurşunların kullanılması şeklindedir. Bulunduğun noktaya ve hava şartlarına göre kurşunun gramajını değiştirebilirsin. Boğazın sakin olduğu zamanlarda gereksiz yere ağır kurşun kullanımı sana daha fazla yorgunluk verir, bu yüzden merayı sıkı takip etmende fayda vardır. 

Boğazdaki surf avı için olta kamışı ve makine seçimini de ek olarak özen göstermelisin. Özellikle bu bölgede sıklıkla avlanıyorsan kamışının yüksek derecede karbon içermesine özen göstermelisin. Ayrıca kamış değerinin yüksek atara sahip olduğundan emin olmalısın. Özellikle düşük atara sahip kamışlar atış esnasında kırılabilir. 

Makinenin oltan ile uyumlu olmasına özen göstermelisin. Surf avı için dar kafa yapısına sahip ve atış zamanı yüksek ağırlık şokuna dayanıklı olacak makineler seni yarı yolda bırakmayacaktır. 

Ayrıca bir üst bölümde bahsettiğimiz kurşun arkası tekniği için doğru nitelikte sahte seçimi de avının çok daha iyi geçmesine yardımcı olacaktır. İnce yapılı ve 6 ila 7,5 cm arası uzunluğa sahip balık görünümlü batan sahte yem modelleri bu merada çok iyi çalışacaktır. Renk konusunda ise renkli beyaz limon ve palyaço yani çok renkli ve parlak sahtelerin kullanılması bu teknikte çok ince bir tüyodur 🙂. Bunun sebebiyse ağır kurşunun takımı dibe batırması ve loş ortam balığın yemi fark etmesini sağlamaktır. 

Dilersen senin için oluşturduğumuz iki adet surf olta takımı kombinini inceleyerek, boğazda keyifli avlar yapmaya ilk adımı atabilirsin.

İlk kombinde kamış olarak Okuma Alaris Tele Surf 420 cm 100-200 gr Surf Kamışı tercih ettik. Güçlü karbon yapısı en zorlu atışlardan etkilenmeyerek, dayanıklılık sunar. 5 parçalı teleskopik yapısı at çeklerde akıntılara ve dalgalara karşı hızlı aksiyon almanı sağlar. Bu kombinde Okuma Ceymar FD CXT-65 Olta Makinesi kamış ile yüksek uyum sağlayan bir makine olarak seçilmiştir. SFR tasarımıyla korozyona ve su girişine karşı tam bir koruma sağlayan bu ürün, 586 gram ile ideal bir surf olta makinesi ağırlığına sahiptir.

Misina olarak Kendo Surf Cast 8X Fighting 300 mt Örgü İp Misina ( Ice Blue) tercih edilmiştir. İp misinalar yüksek atışlar için çok surf oltasında yüksek başarı oranına sahiptirler. Buz mavisi rengi deniz suyuyla uyum göstererek balıkların fark etmesini önlerken, güçlü örgü yapısı yıpranmaya karşı büyük koruma sağlar. 0,21 mm lik kalınlık surf avına uygundur. Bu olta takımı ayrıca surf casting çipura avları için de kullanılabilir.

İkinci kombinde ise; Lineaeffe Ac Casting 420 cm 100-250 gr Olta Kamışı surf avı için ideal bir kamıştır. Karbondan imal edilmiş bedeni ağır kurşunları kolaylıkla atarken, yüksek derecede esneme payı sana güvenli bir kullanım sunar. Okuma Safina Pro SNP-6000 3+1 BB Olta Makinesi bu kamışla yüksek bir uyum yakalamaya aday bir makinedir. Dar kafa yapısıyla misinayı kolaylıkla toplayabilir, zorlu meralarda sorunsuz avlar yapabilirsin. 

Trabucco S-Force Xps Surf Cast Serisi 300m Monofilament Misina dayanıklı yapısı ve yüksek esneme payı ile ağır kurşunları atış anında herhangi bir kopmaya karşı yüksek dayanıklılığa sahiptir. Ayrıca suda görünmez yapısı ile balıkları korkutmaz. Kendo Zero Arise 7.5 cm 5.5 gr Floating Suni Yem ise boğazdaki kurşun arkası avlarında başarılı avlar yapmanı sağlayacaktır.

Yazı İçeriği

Son Yazılar