750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

Spin ve Surf Balıkçılığı Arasındaki Fark Nedir?

Balıkçılık dünyanın pek çok farklı bölgesinde sevilerek yapılan hobilerin başında gelmektedir. Son yıllarda balıkçılık tekniklerinde de farklılıklar görülmektedir. Gelişen teknoloji ve balıkçıların farklı teknikleri deneme tutkusu yeni akımların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. 

Spin avı ve surf balıkçılık tekniği son yıllarda özellikle kıyı balıkçıları için yeni sayılabilecek akımlar arasında yerini bulmaktadır. Yeni ekipmanlar ve yeni sistemler balıkçılığın klasikleşmiş kurallarını değiştirmektedir. Balıkçılığı at ve bekle durumundan daha dinamik hale sokan bu yeni akımlar özellikle gençlere balıkçılığı sevdirmekte, tecrübeli balıkçılara ise yenilikler sunmaktadır. Spin ve surf balıkçılık teknikleri bazı noktalarda birbirleriyle örtüşen özelliklere sahip olsa da aralarında bariz sayılabilecek farklılıklar bulunmaktadır. Sen de spin avı nedir ve surf avı nedir diye kendine sormaya başladıysan okumaya devam etmelisin. Ayrıca En İyi Spin Balıkçılığı Ekipmanları Nelerdir? başlıklı makalelerimizde, ekipmanlar hakkında çok detaylı bilgiler edinebilirsin. 

Spin Balıkçılığı Nedir? Nasıl Yapılır?

Spin avcılığı, kıyıdan av metotlarından biri olarak görülmektedir. Hassas ve dayanıklı takımların kullanılması ile yapılan bu ava mutlaka sahte yem eşlik etmektedir. Sahte yeme at çek yöntemi ile aksiyon verilerek meradaki balığın oltaya atlaması sağlanır. Temel mantığı bu olan spin av tekniği, klasikleşmiş balıkçılıktan farklı olarak balıkçıya daha fazla dinamizm sunmaktadır.

Ancak spin balıkçılığı bu kadarla sınırlı değildir. Ekipman ve aksiyon verme gibi ince detaylara hakim olman senin bu teknik konusundaki başarına yüksek oranda katkı sağlayacaktır. Spin avı malzemeleri klasik balık oltasındaki ekipmanlarla aynıdır: Kamış, makine, misina ve yem. Ancak spin avı için uygun olan olta kamışı, klasik kamışa göre hassas; makineyse kamışa uygun ağırlıkta ve devirde olmalıdır. Spin avı canlı yem yerine sahte kullanarak yapılmaktadır. Takımına uygun sahte yemi de seçmelisin. 

Spin avında oltaya ve yeme doğru aksiyon vermen neticesinde balık avlanır. Genel at çek tekniğine ek olarak, avlanılacak balığa uygun aksiyon vermek yüksek derecede önem taşımaktadır. Örneğin levrek veya turna gibi yırtıcı balıklarda sahteye verilecek aksiyonda yemin hasta veya ölmekte olan bir balık gibi davranması şansını yükseltecektir. Spin balık avı nasıl yapılır sorusu hakkında merakını gidermek için Spin Avı Nedir ve Nasıl Yapılır? yazımıza göz atarak aradığın cevapları detaylı şekilde bulabilirsin. 

Surf Balıkçılığı Nedir? Nasıl Yapılır?

At çek av tekniğini ileri bir boyuta taşıyan surf balıkçılığı kıyıdan yapılan bir balıkçılık tekniğidir. Klasik balık avıyla büyük benzerlik gösteren bu av tekniğinin temel amacı kıyıdan atılabilecek en uzak mesafeye atar yapabilmektir. Özellikle dalgalı ve zorlu meralarda uzağa atılarak yapılan bu av tekniği balıkçıya adeta spor yapıyormuş hissi vermektedir. 

Dalga ve zorlu meralarda kolaylıkla av yapabilmene imkan veren surf balık av tekniği, ağır takımlarla yapılmaktadır. Uzun ve ağır kamışların yanı sıra yüksek atara sahip makineler ve ağır kurşunlar bu takımın temel yapısını oluşturmaktadır. 100 ila 200 gram arasında değişen ağırlıkların kullanılmasının sebebi, yüksek dalgalara doğru yapılacak atışın mesafesini en ileri seviyeye taşımaktır. 

Surf balık avı güç ve uzaklıkla doğrudan ilintilidir. Ne kadar uzağa atılırsa o kadar balık tutma şansı olarak görülebilecek bu teknikte oltaya aksiyon verilmesi çok daha basittir. At çek tekniği olsa da yeme aksiyon vermek bu noktada çok fazla karmaşık durmamaktadır. 

Spin ve Surf Avı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Spin ve surf balıkçılık teknikleri kıyıdan balıkçılık yapacaklar için uygun ve keyifli tekniklerin başında gelmektedir. Özellikle balıkçılığı bir doğa sporu olarak görmek isteyen balıkçılar için bulunmaz birer nimet konumumdadırlar. Ancak bu iki tekniğin farklılıklarını bilmen, sana başlamadan önce oldukça yardımcı olacaktır. 

Spin ve surf balıkçılık ekipmanları birbirinden farklılık göstermektedir. Genel olarak her iki tekniğin ekipmanları incelendiğinde; spin avı ekipmanları hafif ve ince yapıları ile kendini belli ederken surf takımları ağır ve dayanıklı yapıları öne çıkmaktadır. Örneğin; surf kamış uzunlukları 350 ile 500 cm arasında değişmektedir. Spin kamış uzunlukları ise genelde 240-270 cm değerleri arasındadır.

Surf kamışlarında kurşun ağırlık kullanımı uzak mesafeye atmak ve takımın istenilen mesafeye batması için elzemdir. Bu yüzden surf kamış ağırlıkları 100 ve 200 gram arasında değişmekteyken spin kamışlarındaki sahte ağırlıklarının değerinden dolayı bu değer çok daha aşağıdadır. 

Her iki av tekniği bir nevi mera avıdır. Ancak meralar arasında bir takım farklar göze çarpmaktadır. Spin avcılığında tercih edilen meralar daha durgun ve sığ sularken surf avı tamamen dalgalı ve akıntısı güçlü olan meralara uygun bir av tekniğidir. Surf avı yalnızca tuzlu su avlarında kullanılırken spin avı hem tatlı hem de tuzlu su avlarına uygundur. 

Kullanım açısından surf av tekniği genelde tecrübeli balıkçılar için önerilmektedir. Gerek ileri mesafeye atar yapılmasının önemi gerek takımların spin avı takımlarına göre çok ağır oluşu surf avcılığını daha tecrübeli balıkçılar için uygun kılmaktadır. Spin avı gerek mera kolaylığı gerek hafif takımları ile özellikle çocuklar için dahi kolay bir kullanım sunmaktadır. 

Surf avında tercih edilen yem türü genel olarak canlı yem veya çoklu sahte yem olarak görülen çaparidir. Özellikle surf av tekniğinde canlı yem kıyıdan çok uzakta yaşayan balık türlerini avlamak mümkünken; spin avı kıyıya yakın bölgelerdeki balık avı için uygundur. Spin avında sahte yem kullanımı çok daha tercih edilmekte ve iyi sonuçlar vermektedir. 

Her iki av tekniği senin için oldukça yeniyse Yeni Başlayanlar İçin Spin Balıkçılığı Rehberi: En İyi Başlangıç Ekipmanları yazımız sana konu hakkında aydınlatıcı bilgiler verecektir!

Yazı İçeriği

Son Yazılar