750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

Tuzlu Suda Balık Avı Rehberi: Bilmeniz Gereken Her Şey

Balık avcılığının en bilinen merası tuzlu sudur. Balık çeşidinin bolluğu, meranın genişliği ve yaşattığı heyecan tuzlu su balık avı, balıkçıların nezdinde apayrı bir kültürdür. Hem kıyıdan hem de tekne ile denize açılarak yapılan bu av türü aynı zamanda bölgelerdeki balık avcılığı kültürünün de oluşmasını sağlamıştır. Türkiye özelinde konuşacak olursak; Boğaz balıkçılığı tarih boyunca süregelen bir tuzlu su olta balıkçılığı kültürüdür. 

Tuzlu su merası balık türü açısından oldukça zengindir. Hemen hemen her balıkçılık tekniğine uygun av bulunur. Hem başlangıç seviyesi balıkçıları hem de tecrübeli balıkçılar için tuzlu su meraları uygun alanlardır. Başlangıç seviyesi balıkçılar kıyıdan kolay tutulan balıklarla bu hobiye giriş yapabilir, tecrübeli balıkçılar ise yeni çıkan tekniklerle deneyimlerine deneyim katabilirler. 

En İyi Tuzlu Su Kamışı Hangisidir?

Tuzlu su merasında avlanmaya karar verdiysen olta takımını oluştururken dikkat etmen gereken nüansları bilmelisin. Oldukça popüler bir mera olmasına rağmen, doğru takımlarla yapılmayan her av balıkçının hevesinin kırılmasına sebep olur. 

Deniz için olta kamışı seçerken dikkat etmen gereken ilk konu; hangi av tekniği ile balık tutmaya karar vermendir. Son dönemlerde ortaya çıkan balıkçılık teknikleri, birbirinden farklı olta takımlarının hazırlanmasını zorunlu hale getirmiştir. Elbette geleneksel olta takımları da tuzlu su avında sizlere gerekli keyfi verecektir. Ancak tuzlu su için olta kamışı seçiminde ayrıca genel olarak dikkat etmen gereken bazı noktalar bulunur. 

İlk olarak korozyona dayanıklılık dikkat etmen gereken ilk kuraldır. Deniz suyunda bulunan tuz olta takımının hızla bozulmasına sebep olur. Deniz suyuna maruz kalan olta takımı parçaları hızla bozulmaya başlar. Tuzlu su oltalarının büyük bir çoğunluğu uzun boylara sahiptir. Özellikle kıyıdan avlanan balıkçıların daha iyi atışlar yapabilmesi için uzun olta seçimi önemlidir. 

Bazı tekniklerde kamış boyları geleneksel olta kamışı standartlarının altındadır. Bu oldukça doğal bir durumdur. Her bir tekniğin gereksinimi farklıdır. Tuzlu su spin kamış özelinde konuşacak olursak, bu kamış türü geleneksele göre kısadır. Ancak spin avı için üretilen olta kamışlarının geleneksel kamışlara göre farklı özellikleri de mevcuttur. Deniz spin kamış modelleri özellikle büyük balıklar hedeflendiği için daha esnek bir yapıya sahiptir ve daha ağır sahteler kullanıldığı için atar değeri yüksektir. 

Deniz için olta kamışı seçerken dikkat edilmesi gereken diğer konularda meranın yapısı ve hedeflenen balık türleridir. Örneğin kumluk ve kayalık sığ yerlerde avlanmayı tercih edeceksen LRF veya spin olta kamışını tercih edebilirsin. Dalgalı veya kıyıdan uzak meraları hedefliyorsan surf olta kamışı modellerine göz atmanı öneririz. Deniz hangi kamış sorusu hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsan Tuzlu Su Avı İçin Olta Kamışı Rehberi adlı blog yazımıza göz atabilirsin.

Tuzlu Su Avı İçin Olta Kamışı Rehberi

En İyi Tuzlu Su Olta Makinesi Hangisidir?

Tuzlu su olta takımı oluştururken makine seçimi ilk bakışta birçok balıkçı için karmaşık gelebilir. Özellikle balıkçılık hobisine ilk adımlarını atıyorsan olta makinesinin değerleri hakkındaki bilgiler sana seçme konusunda zorluk çıkarabilir. Ancak birkaç genel geçer kural sayesinde başlangıç seviyesindeki bir balıkçı da takımına uygun olta makinesini seçebilir. 

Tuzlu su balıkçılığında korozyon olta takımları için istenmeyen bir problemdir. Deniz suyundaki tuz miktarı ve misina ile taşınan ince partiküller makinenin hızla bozulmasına sebep olurlar. Bu yüzden alacağın herhangi bir tekniğe ait olta makinesinde ilk bakacağın husus korozyona dayanıklı olup olmadığıdır. Tuzlu suya dayanıklı olta makinesi  hem daha uzun ömürlü olacak hem de av esnasında olası bir takılma veya kilitlenme durumu yaşamanı önleyecektir. 

Deniz olta makinesi tekniğe göre değişkenlik gösterir. Farklı balıkçılık teknikleri farklı yapıya sahip olta makinelerinin kullanımını mecburi hale getirmişlerdir. Örneğin LRF ve spin avında hassas ve küçük makineler tercih edilir. Ancak, surf avında önerilen makineler büyük ve sert özellikleri ile ön plana çıkarlar. Tuzlu su olta makinesi seçiminde de mera ve balık türü büyük önem taşır. Kıyıdan avlanıyorsanız merada atış yapacağın mesafeye göre bir olta makinesi seçmen hem av boyunca yorulmanı önler hem de daha dengeli bir olta takımına sahip olmanı sağlar. Hedef balık türünün mücadeleci olup olmadığı da bir diğer etkendir. 

Sen de tuzlu su makine tavsiyesi almak istiyorsan ve denizde hangi olta makinesi kullanılır sorusunu soruyorsan Tuzlu Su Avı İçin Olta Makinesi Rehberi adlı blog yazımızda sorularının cevabını bulabilirsin!

Tuzlu Su Avı İçin Olta Makinesi Rehberi

En İyi Tuzlu Su Misinası Hangisidir?

Olta takımında kas görevi gören misina basit görülen ama avın tamamına etki eden bir ekipmandır. Takımın her bir parçası üst kalitede veya tekniğe göre doğru bir biçimde seçilmiş olsa dahi yanlış bir misina seçimi avın tamamının problemle geçmesine sebep olur. 

Deniz avında kullanılan misina türleri yapısına göre ikiye ayrılırlar. İp misina ve mono misina olarak bilinen bu türlerin hem avantajları hem de dezavantajları bulunur. Örneğin ip misinalar karışmaya karşı daha dirençli bir yapıya sahipken, mono misinalar balık tarafından oldukça zor fark edilir. Hem mono hem de ip misinadan vaz geçmek istemeyen balıkçılar ikisini de takımlarında kullanabilirler. Örneğin surf av tekniğinde ana misinayı ip olarak tercih edip önüne mono misinadan lider misina yapan birçok balıkçı mevcuttur. Böylece her iki misinanın da avantajlarından yararlanabileceğin tekniklere göz atabilirsin. 

Misina seçimindeki bir diğer husus ise kalınlığıdır. Her bir balık için farklı kalınlık değerleri mevcuttur. Örneğin kıyıdan kefal, izmarit veya istavrit almayı düşünüyorsan ince bir mono misina av esnasında elini güçlendirecektir. 

Misinaların esneme payı, çeker gücü ve korozyona karşı dayanıklı olması da dikkat edilmesi gereken diğer özellikler olarak sıralanabilirler. Misina hakkında daha fazla bilgi için Tuzlu Suda Kullanmanız Gereken Misina ve İğneler adlı blog yazımız senin için yol gösterici olacaktır. 

Tuzlu Suda Kullanmanız Gereken Misina ve İğneler

Tuzlu Suda Hangi Balıklar Yaşar?

Tuzlu su meraları bolluk açısından tatlı su meralarına açık ara fark atmaktadır. Geniş bir mera olan tuzlu suda balıkçının her türlü av zevkini tadabileceği balık türü yaşar. Türkiye denizleri özelinde konuşacak olursak, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke olarak geniş meralara ve özel türlere sahiptirler. Örneğin İstanbul özelinde konuşacak olursak Boğaz balıkçığında öne çıkan türler istavrit, çinakop ve lüferdir. Ne yazık ki Boğaz merası eski canlılığını kaybetmiştir. Uskumru, karagöz gibi türler boğaz sularında epey azalmış, yalnızca kurt balıkçıların anlatılarında kalmıştır. Buna rağmen halen daha en popüler mera olarak karşımıza çıkar.

 Marmara’nın kalan noktalarında levrek ve palamut ön plana çıkarken Ege bölgesinde çipura balığından sıkça söz edilir. Görece kısır bir mera olan Akdeniz ise mercan balığına sıkça rastlanır. Bu balıkların yanı sıra izmarit, kefal, kalkan gibi balıklar da Türkiye denizlerinin sevilen balıkları arasında yerini alır. Bazı balık türleri mevsimlik olarak mevcutken bazı balık türleri Türkiye denizlerini bir göç yolu olarak kullanırlar. Tuzlu avında hangi balık nerede sorusunun cevabını bulmak istiyorsan  Türkiye’nin Tuzlu Su Avlakları: Hangi Balık Nerede Tutulur? adlı blog yazısına göz atmanı öneririz.

Türkiye’nin Tuzlu Su Avlakları: Hangi Balık Nerede Tutulur?

Yazı İçeriği

Son Yazılar