750₺ VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO!

Türkiye’nin Tuzlu Su Avlakları: Hangi Balık Nerede Tutulur?

Tuzlu su meraları hem yeni hem de tecrübeli balıkçılar için balıkçılıkta vazgeçilmezlerin başında gelir. Dünya’nın birçok noktası tuzlu su balıkçıları için sayısız mera seçeneğine sahiptir. Türkiye’de bereketli tuzlu su meralarına sahip ülkelerin başında gelir. Üç tarafının denizlerle çevrili olması ve balıkların göç noktası olan iki adet boğaza sahip olması da bereketinin daha da artmasına sebep olur.

Balık çeşidi konusunda da senelik ve mevsimlik olarak ikiye ayrılan Türkiye denizleri, farklı tekniklerle balık avlamak isteyenlere çeşitlilik sunar. LRF için birçok sığ koy ve liman içine sahip noktalar olduğu gibi İstanbul Boğazı gibi bir noktası da surf avı için oldukça elverişli bir meradır. Kısacası Türkiye tuzlu su meraları hem yeni hem de kurt balıkçılar için farklı deneyimlerin yaşanabileceği bir noktadır. Tuzlu su balıkları nelerdir sorusuna cevap almak için Tuzlu Suda Balık Avı Rehberi: Bilmeniz Gereken Her Şey adlı blog yazımızda aradığın cevabı bulabilirsin. 

Tuzlu Suda Balık Avı Rehberi: Bilmeniz Gereken Her Şey

Marmara Bölgesi Tuzlu Su Avlakları

Bir iç deniz olan Marmara, tarih boyunca etrafına konumlanan medeniyetlere zengin balık yatakları sunmuştur. Özellikle İstanbul Boğazı dünyada bilinen balık göç yollarının başında gelir. Balığın bolluğu tarihsel buluntularda bizlere göz kırpar. Örneğin Bizans paralarının bazılarında palamut balığının resmi bizlere balığın İstanbul için ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır. 

Olta balıkçılığında adeta bir kültür olan boğaz balıkçılığı hem kıyıdan hem de tekneden yapılabilir. Boğaz balıkçılığında özel bir yere sahip olan istavrit, senenin her ayında, yemli ve yemsiz veya birçok farklı teknik kullanılarak avlanabilir. Hem kurt balıkçılar hem de yeni başlayan balıkçılar için oldukça keyifli bir tür olarak bilinir. 

Elbette Boğaz’ın tuzlu su balık türleri arasında mevsimine göre ortaya çıkan türler de mevcuttur. Bu türlerin başında paşa balığı olarak bilinen lüfer gelir. Tekne ile açılarak avlanılan lüfer balıkçılar için adrenalin dolu bir avdır. Ayrıca Bizans ve Osmanlı toplumunda sevilerek tüketilen palamut da başta boğaz olmak üzere Marmara’nın tamamında mevsimine uygun olarak görülür. Bazı kurt balıkçılar hava durumunu ve ayın hallerini gözleyerek normalde kıyıya yanaşmayan palamut ve lüferi spin av takımı ile kıyıdan alabilirler. Usta bir balıkçı meranın koşullarını ve balığın özelliklerini bileceği gibi meteorolojiye de hakim olmalıdır. 

Marmara’nın Boğaz dışında kalan kısımları da balık çeşitliliği konusunda zengin alanlar olarak karşımıza çıkar. Özellikle Marmara çevresinde tatile çıkanlar LRF ile iri istavrit, izmarit, eşkine, mırmır ve ispari avlayabilirler. LRF takımının kolay taşınabilir olması da senin için ayrı bir avantajdır. 

Marmara Denizi aynı zamanda farklı balıkçılık teknikleri için bulunmaz imkanlar sunar. Boğaz çevresi yüksek akıntıya sahip olduğu için surf avı tercih edenlere keyifli avlar sunar. Surf ile avlanan tuzlu su balık çeşitleri çinekop, sarıkanat ve duruma göre istavrit olabilir. Çoklu avı mümkün kılan çapari ile istavrit alabileceğin gibi mevsime göre kurşun arkası rapala ile istavritin peşinde olan çinekop ve sarıkanatları da avlayabilirsin ☺. 

Tuzlu suda yaşayan balıkları avlamak için birçok ekipmana ihtiyaç duyacaksın. Tuzlu Su Avı İçin Olta Kamışı Rehberi adlı blog yazımıza göz atarak ekipman özelinde detaylı bilgiye sahip olabilirsin.

Tuzlu Su Avı İçin Olta Kamışı Rehberi

Karadeniz Bölgesi Tuzlu Su Avlakları

Bir diğer zengin avlak noktası olan Karadeniz, soğuk ve bol oksijene sahip suya sahiptir. Yenilen tuzlu su balıkları çeşidi konusunda oldukça geniş bir tür çeşidine de sahiptir. Karadenizli balıkçılar hem kıyı hem de kıyı balıkçılığı yaparak farklı türdeki balıkları avlayabilirler. Ancak Karadeniz balıkçısının avlamaktan hoşlandığı iki balık levrek ve lüferdir. Bu iki balık, gerek boyutu gerek hırçınlığı ile balıkçılara keyifli dakikalar yaşatabilir.

Palamut sezonluk olarak mevcutken kaya levreği senenin her döneminde bulunabilir. Ancak balıkların yumurta dökme döneminde av yapmamanı öneririz. Bu türlerin yanı sıra istavrit, eşkine, mırmır ve zargana da balıkçıların tercih ettiği avların başında gelir. 

LRF tekniği Karadeniz’de kıyı avını hareketlendirmiştir. Oldukça girintili ve kayalık meralara sahip Karadeniz sahili; eşkine, mırmır ve kaya levreği gibi keyifli avlara ev sahipliği yapar. İri bir balık olan eşkine, doğru LRF takımları ile adrenalin dolu bir av sunar. Karadeniz’de LRF avı yapmayı düşünüyorsan Tuzlu Su Avı İçin Olta Makinesi Rehberi blog yazımızdan sana uygun LRF olta makinesi modelleri hakkında bilgi alabilirsin.

Tuzlu Su Avı İçin Olta Makinesi Rehberi

Ege Bölgesi Tuzlu Su Avlakları

Marmara ve Karadeniz kadar bilinir olmasa da Ege Denizi de kendine has meraları ve balık türleri ile balıkçılar için keyifli avlar sunar. Aslında kıyılarının sahip olduğu girinti ve deniz altındaki boşlukları geniş sayıdaki balık türlerine ev sahipliği yaparlar. Uzun süre bu balık türlerinin görünür olmamasının sebebi ise kayalık yerde yapılan avların zorluğundan ileri gelmekteydi. Ege Denizi, özellikle LRF av tekniği ile oldukça sürpriz avlar yapabileceğin bölgelerin başında gelir.

Ege denizindeki balık çeşitliliği konusu üzerine tez yazılır denilirse yanılmış olmayız. Ancak balıkçıların Ege denizinde tercih ettiği balıklara bakacak olursak liste başını çeken türler; levrek granyöz (kaya levreği), kofana, sinarit, yazılı orkinos, baraküda, mercan, çupra ve liça olarak sayılabilir. Özellikle bu noktada sayılan balıkların birçoğu balıkçı ile mücadeleye girer. Adrenalin dolu bir av yaşamak isteyenler için bulunmaz bir fırsattır. 

LRF avının Ege denizi için oldukça uygun olduğundan bahsetmiştik. LRF avı ile Ege denizinde azman yani iri istavrit avı yapabilirsin. Özellikle LRF av tekniğine ilk adımını attıysan azman istavrit avı senin için oldukça keyifli geçecektir. Ayrıca tral balığı da LRF avında tercih edilen türler arasındadır. 

Ege denizi azman balıkların denizidir. Bu iri ve mücadeleci balıklar tekne avcılığından hoşlananlar için bulunmaz birer nimettir. Antenli mercan ve akya tekneden iri takımlar ile yapılabilecek keyifli avlardır. 

Tuzlu Suda Kullanmanız Gereken Misina ve İğneler adlı blog yazımızdan yararlanarak Ege denizinin çeşitliliği bol balıkları için takım oluşturmaya başlayabilirsin!

Tuzlu Suda Kullanmanız Gereken Misina ve İğneler

Akdeniz Bölgesi Tuzlu Su Avlakları

Türkiye’de sportif avcılığın Ege’den sonra en sık yapıldığı deniz Akdeniz bölgesidir. Geniş bir deniz olduğu için iri balıklara ev sahipliği yapar. Özellikle akya(kuzu) balığının en sık avlanıldığı noktadır. Tekne ile açıktan yapılan bu avda sağlam ekipmanların kullanılması gerekir. Ayrıca trofe av peşinde koşanlar için Akdeniz suları gizli kalmış akyalarla doludur ☺. 

Kıyı avını da mümkün kılan Akdeniz, LRF avı için uygun meralara sahiptir. Levrek başta olmak üzere, yazılı orkinos, liça, baraküda, mercan, kofana ve sinarit sıklıkla avlanılır. Ayrıca yine tekne avını tercih edenler için iri mercan ve orfoz balıkları da mevcuttur. Akdeniz’de yaşayan tuzlu su balıkları hangileridir sorusunun cevabını verdikten sonra seni bir noktada uyarmak istiyoruz. Son dönemlerde istilacı tür olarak ortaya çıkan balon balığı ve aslan balığı Akdeniz’de sıklıkla balıkçıların karşısına çıkmaktadır. Olası bir avında bu balıklardan herhangi biri ile karşılaşma durumunda el sürmemeni mutlaka belirtiyoruz. 

Yazı İçeriği

Son Yazılar