Sazan Avı İçin En İyi Yemler Nelerdir?

Tatlı su avlarını keyifli hale getiren sazan balığı, amatör balıkçılardan tecrübeli balıkçılara kadar geniş bir kitleye sahip. Türkiye tatlı sularının hemen hemen hepsinde bulunan sazan balığı, beslenme konusunda da oldukça geniş bir menüye sahip. Hemen hemen birçok ürünle beslenen bu balık, balıkçılara da farklı yemlerle av yapabilme olanağı tanıyor.
Sazan avı için hem organik sınıfa giren yemler hem de suni yemler kullanılabiliyor. Yem kullanımı meraya hatta mevsime göre değişkenlik gösteriyor. Bu yüzden avlanmadan önce meradaki sazan balığının hangi yeme geldiğini kontrol edebilmek için yanında farklı yemler bulundurabilirsin. Dilersen senin için hazırladığımız organik ve suni sazan balığı yemi rehberine göz atarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsin. Ayrıca senin için hazırladığımız Sazan Avı İçin En İyi Misina ve İğne Rehberi adlı blog yazımızdan bilgi alarak yemine uygun bir takım hazırlayabilirsin.
Sazan Balığı İçin Organik Yem Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin?
Sazan balığında organik veya canlı yem kullanımı büyük rol oynar. Oldukça iştahlı olan sazan balığı için organik yemler oldukça iştah açıcı bir görünüme ve kokuya sahiptir. Sazan balığı hem heterotrof beslenen bir canlıdır. Yani hem diğer canlılar ile hem de bitkisel besinlerle beslenen bir balık türüdür.
Sazan avında başlıca kullanılan organik yemler solucan, mısır veya mısır küspesi ve hamur şeklinde şeklinde sayılabilir. Bu yemler kolay ulaşılabilir olduğu için sazan avına gitmeden önce kolaylıkla temin edebilirsin. Ancak, doğru merada doğru yemi kullanmak sazan avının başarıyla geçmesi için altın kuralların başında geliyor.
Solucan, toprakta bulunan yumuşakça bir canlıdır. Hem görünümü hem de hareketi ile sazan balığını oldukça cezbeden yemlerin başında geliyor. Sazan avında solucan kullanımı olmazsa olmazların başında gelir. Hemen hemen her merada sazan avından elinin boş dönmeden ayrılmasını sağlar. Sazan avında solucan kullanırken yapılan ilk hatalardan biri solucanı iğneye yanlış takmaktır. Solucan, canlı bir yem olduğu için doğru takılmadığı takdirde kendini iğneden kurtarabilir. Genel kanıya göre solucanın ikiye bölünmemesi ve iğneye uç kısmından takılması önerilir.
Canlı yemlerin dışında organik başka yemler de bulunuyor. Sazan yemleri arasında mısırın adını sıkça duyarsınız. Mısır, sazan avının en etkili yemleri arasında gösteriliyor. Ancak mısırın çiğ olmaması gerekiyor. Konserve mısır bu konuda oldukça başarılı bir av çıkarmana imkan sağlayacaktır. Mısır sert bir yem olduğu için su içinde uzun süre kalsa da daha dayanıklı bir yapıya sahiptir yani kolay bozulmaz. Ayrıca akıntılı bir suda sazan avı yapıyorsan mısır kullanımı yem dayanıklılığı açısından önemlidir. Ayrıca yaz ayında sazan avlayanlar için mısır kullanılması sıkça öneriliyor.
Sazan avı için ekmek bilinen en eski yöntemlerden biridir. Ekmek ile sazan avı yapmak halen daha geçerliliğini koruyor. Ekmek etkili bir yem olsa da iğneye takma konusunda zorlayıcı bir yem olabiliyor. Özellikle suda çok fazla kalınca hızla dağılabilir veya küçük balıklar tarafından dağıtılabilir.
Hamur ise hemen hemen ekmek ile aynı işleve sahiptir. Evde un ve su yapılan hamurları küçük top haline getirerek sazan avı için kullanabilirsin. Hamur ekmeğe göre çok daha dayanıklıdır. Sazan yemlerinin yanı sıra sazan takımı hakkında daha fazla bilgi almak için En İyi Sazan Makinesi Hangisidir? Sazan Avı Rehberi adlı yazımız senin için bilgilendirici olacaktır.
Sazan Avı İçin Suni Yem Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sazan avında genellikle organik sayılan yemler ön planda olsa da suni yemlerin de etkisi yadsınamaz. Son yıllarda balıkçılıkta suni yeme dönüş trendi başlamıştır. Organik yemlere göre daha profesyonel tasarlanan bu yemler, özellikle trofe sazan avlamayı isteyenler tarafından tercih ediliyor. Sazan balığı avında kullanılacak suni yemler arasında silikon yemler, mısır küspesi ve boilie yer alıyor.
Silikon yemler, suni yemlerin en sık tercih edilen türleri arasında yer alıyor. Silikon suni yemler balığı sahip olduğu kokuyla ve görünümüyle kendine çekmektedir. Sazan avı için kullanılacak suni yemlerin başında kurtlar geliyor. Farklı renk ve görünümlere sahip kurtlar aynı zamanda at çek sazan avı için de tercih ediliyor. Silikon kurtçuklar sazan balığını cezbeden kurt veya solucana birebir benziyor. Ayrıca canlı solucan gibi iğneden çıkma veya küçük balıklar tarafından didiklenme problemi bulunmuyor.
Mısır küspesi, sazan avında olmazsa olmaz yemlerin başında geliyor. Bu endüstriyel madde sazan avında oldukça başarılıdır. Mısırın preslenmiş hali ile üretilen bu blok yemler bitkisel ağırlıklı ve balığı cezbedici bir yapıya sahiptir. Mısır küspesi çoklu iğne ile kullanılıyor. Ayrıca bazı küspelerde sazan balığını cezbedecek farklı aromalar bulunuyor. En iyi sazan küspesi başta mısır, çilek ve kavun olarak değişkenlik gösteriyor. Mısır küspesi seçerken dayanıklı ürünleri tercih etmeni öneririz. Aksi halde kalitesiz küspeler suda hızla çözünerek yemin boşa gitmesine sebep olur.
Boilie, son yıllarda hızla sazan avında hızla yaygınlaşan bir diğer yem türüdür. Oldukça basit ama etkili bir yem olan boilie haşlanmış hamur topudur. Genellikle trofe sazan avında harika bir performansa sahip olan bu yem, balığı kokusu ile cezbeder. Ayrıca oldukça sağlam bir yem olduğu için dip oltalarında sıkı çalışan bir yemdir. Boilie oldukça geniş bir aroma yelpazesine sahiptir. Sazan balığının sevebileceği her türlü bitki veya hayvan aroması içine eklenir.
Sazan avında yem çeşitliliği oldukça fazladır. Sazan yemleri, kolay bulunabilen yemler olsa da trofe av peşinde koşan balıkçılar daha profesyonel sayılabilecek suni yemlere yöneliyor. Sazan avı için yem seçerken merayı ve avlayacağın balık boyutunu göz önüne almalısın. Bununla birlikte, diğer ekipmanlarının da sazan avı için uygun olduğundan emin olmalısın. Eğer sazan avı için ne tarz bir kamışa ihtiyacın olduğunu merak ediyorsan, En İyi Sazan Kamışı Hangisidir? Sazan Avı Rehberi makalemizi inceleyerek sorularına en doğru cevapları bulabilirsin.