Turna Avı Rehberi: En İyi Ekipmanlar Nelerdir?
Balıklar genel olarak avcı türdeki canlılardır. Pek az balık çeşidi otobur bir beslenme diyetine sahiptir. Ancak tatlı sularda yaşayan amansız bir avcı bulunduğu habitatta yalnızca balıkların değil pek çok sürüngenin, kuş türünün ve küçük memelilerin korkulu rüyasıdır. Vahşi tatlı su balıklarından biri olan turna, görece durgun ve soğuk suları seven amansız bir balıktır.
Dünyada ve Türkiye’de tatlı su balıkçılığına gönül vermiş avcının av sezonunu beklediği turna balığı avı, göl ve akarsular açısından zengin olan Türkiye’nin beş bölgesinde aktif olarak yapılmaktadır. Turna balığı ekonomik bir değere sahip olmasa da hobi için balıkçılık yapanlar için eşsiz bir değere sahiptir. Eğer sen de turna balığı avına merak saldıysan ve turna balığı nasıl tutulur sorusuna yanıt arıyorsan senin için hazırladığımız turna balığı ekipmanları makalemizi inceleyerek gerekli malzemeleri kolayca öğrenebilirsin.
Turna Avı İçin İdeal Olta Makinesi Nedir?
Turna balığı gerek geleneksel gerek spin yöntemi ile avlanması mümkün olan bir balık türüdür. Farklı tekniklere sahip olsa da oltayla turna avı, balıkçılığı hobi olarak görenler için ideal bir yoldur. Olta ile av yapmak isteyen bir balıkçı olarak ilk yapman gereken turna avı için takımını hazırlamak olmalıdır.
İyi bir turna avı için güçlü bir makine şarttır. Geleneksel ve spin oltasında turna takımı için ideal makine kapasitesi 40 / 4000 olarak görülmektedir. Ayrıca dayanıklı ve hızlı makinelere sahip olman turna avında sana avantaj sağlayacaktır. Özellikle yeme vereceğin hızlı aksiyon ve balığı tuttuktan sonra hızlı bir şekilde çekmene yarar sağlayacak spin makinesini seçerken özen göstermelisin. Son olarak seçtiğin makinenin olta kamışın ile uyumlu olmasına mutlaka dikkat etmelisin. Dilersen senin için hazırlanan En İyi Turna Makinesi Hangisidir? Turna Avı Rehberi adlı makalemize göz atabilir, modeller arasında karşılaştırma yapabilirsin.
Turna Avı İçin İdeal Olta Kamışı Nedir?
Turna avında kullanacağın olta kamışının yapı olarak daha ağır ama bir o kadar da esnek olmasına yüksek önem göstermelisin. Turna yemi aldıktan sonra tüm gücü ile kaçar, doğası gereği de avını hızla kaptıktan sonra da uzaklaşır. Bu yüzden olta kamışının turna balığının ani hareketlerine direnç gösterebilecek yapıda olması gerektiğini unutmamalısın.
Esnekliği yüksek malzemelerden imal edilmiş kamışlar gerek aksiyon vermede gerek avı çekmede büyük kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca turna avı tatlı sularda kıyıdan ve tekne ile yapılabilmektedir; ancak Türkiye’de nehirlerin yatakları dar olduğu için ve göller genelde tekne kullanımına uygun olmadığından kıyıdan turna avcılığı daha sık tercih edilmektedir. Bu yüzden kıyı için uygun kamış boyutu 270 cm olarak kabul görmektedir, ancak hedeflediğin turna boyutuna göre de bu değerin bir tık aşağısı ve yukarısı da kabul görebilir.
Gerek teleskopik gerekse parçalı kamışlar isteğine bağlı olarak tercih edilebilmektedir. Ancak parçalı spin kamışları, hassasiyet ve dayanıklılık açısından biraz daha öne çıkmaktadır. Kamış konusunda klasik mi yoksa spin mi kararsızlığına düştüysen En İyi Turna Kamışı Hangisidir? Turna Avı Rehberi makalesi senin için yol gösterici olabilir.
Turna Avı İçin İdeal Suni Yemler Nedir?
Turna balığı, bulunduğu habitatta hareket eden her canlıyı potansiyel besin olarak görmektedir. Aç olduğu sırada boyutuna bağlı olarak kuşlardan, kemirgenlere balıklardan sürüngenlere dek uzanan geniş bir beslenme diyetine sahiptir. Turna balığının bu özelliği avcılar için oldukça keyiflidir.
Turna avında canlı yemler kullanıldığı gibi son dönemde hızla popüler hale gelen suni yemler canlı yemlerin yerini kısa sürede almıştır. Turna balığı yemi olarak kullanılabilecek sahteler; silikonlar, sert yemler, vibrasyon yemler ve turna kaşıkları gibi çok geniş yelpazede şekillenir. Her bir yem türü balığın farklı bir duyusuna hitap ederek onu oltaya çekmektedir.
Ayrıca bazı yemler balığın mevsimsel davranışlarına göre de seçilmektedir. Örneğin kışın turna avı yapmayı düşünüyorsan balığın bu dönemdeki davranışına uygun bir yem seçimi yapmalısın. Kışın serin sularda mutlu olan turna balığı bu dönemde yeme karşı daha isteksizdir; ancak balığı görüntü ve koku olarak cezbedecek silikon kokulu yemler keyifli avlar yapmana imkan verecektir.
İlkbahar aylarında üreme mevsiminin yaklaşmasıyla yiyecek arayışında daha saldırganlaşan turna balığı için ideal suni yemler, vibrasyon ve sert yem türleri olarak kendini göstermektedir. Rapala ile turna avı, sert yem türüne en iyi örnek olarak sunulabilir. Özellikle parlak sert yemler, iri turnaların bahar aylarında çok fazla dikkatini çekecektir. Geniş bir skalaya sahip olan turna balığı için suni yemler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsan Turna Avı İçin En İyi Suni Yemler Nelerdir? makalesine göz atabilirsin.
Turna Avı İçin İdeal İğne ve Misina Nedir?
Turna avını oluşturan makine ve olta büyük detaylar olarak göze çarpar, aynı zamanda sahte yemler de seçim fazlalığı nedeniyle balıkçıyı kendi içine çeker. Buna rağmen pek az balıkçı misina ve iğne seçimine gerekli ehemmiyeti gösterir.
Ne kadar iyi bir olta kamışı ve makinesine sahip olsan da turna avı için seçilmiş yanlış bir misina ve iğne tüm emeklerinin ve masraflarının boşa gitmesine sebep olabilir! Doğru seçilmemiş bir iğne balığı defalarca kaçırmana veya iğnenin balık tarafından fark edilmesi sonucunda yerini heyecanlı aksiyonlardan beyhude bekleyişlere çevirecektir. Aynı zamanda yanlış kalınlık değerine sahip veya takıma uygunluk göstermeyen bir misina seçimi de takımın olası bir turna vuruşunda karışmasına, hatta kopmasına sebep olabilir.
Tüm bu olumsuzlukları yaşamaman için turna avında iğneye ve misinaya da en az takımın diğer parçaları kadar ehemmiyet göstermelisin. İğne seçiminde tekli iğnelerin keskin uçlarının olmasına dikkat etmelisin, hırsız iğnelerde de aynı durum geçerlidir. Misina konusunda ip ve mono konusundaki seçim olta takımının spin mi yoksa klasik mi olduğuna bağlıdır. Spin balıkçılığı için örgü ip misinalar yüksek oranda randıman almana büyük katkı sunacaktır. Takımın için uygun misina ve iğne seçiminde kararsızlık yaşıyorsan Turna Avı İçin En İyi Misina ve İğne Rehberi adlı yazıdan gerekli bilgileri öğrenebilirsin.