Sazan Balığı Avı Nasıl Yapılır: Teknikler ve İpuçları
Sazan Balığı
Sazan balığı, Orta Asya kökenli büyük bir tatlı su balığıdır. Bu balık türü, birçok ulusta tanıtılması nedeniyle dünyanın en yaygın tatlı su balığı haline geldi. Avrupa, Asya ve Orta Doğu'da yaygın olarak yetiştirilirler ve ayrıca Avrupa'da popüler bir olta balıkçılığı türüdür. Öte yandan sazan balığı, Kuzey Amerika, Kanada ve Avustralya'da büyük bir sorun olarak kabul edilir.
Sazan balığı, çok çeşitli ortamlarda var olabilen uyumlu canlılardır. Bu balıklar son yıllarda Avustralya'nın güneydoğusunun çoğuna yayıldı. Şu anda Murray-Darling Havzasının büyük bir kısmı da dahil olmak üzere çeşitli yerlerde en bol bulunan büyük tatlı su balıklarıdır ve doğal su ekosistemlerimizin yok edilmesine katkıda bulunduğundan şüphelenilmektedir.
Sazan Avı Teknikleri
1. İdeal Konumu Bulun
Sazan balığı bulanık suyu tercih eder ve su temiz olduğunda korkmaları daha mümkündür. Bu balıklar daha sıcak suları da tercih ederler, bu nedenle kıyı şeridi, durgun sular ve yan kanallar çevresinde zengin bitki örtüsüne sahip bulanık suları arayın. Sazan balıkları zamanlarının çoğunu su bitkileri arasında, böcekler üzerinde otlayarak geçirir.
Sazan balığı avlamak için en uygun zaman sabahın erken saatleridir. Çamurlu suyu arayın ve nehir kıyısı boyunca balık hareketine dikkat edin.
2. Doğru Yemi Seçin
Sazan balıkları hem etçil hem otçuldur; planktonları, böcekleri ve larvaları, ayrıca narin bitki gövdelerini ve nehir yabani otlarını yerler, bu da onları yemlemeyi oldukça kolaylaştırır. Çoğu sazan balıkçısı için haşlanmış gıdalar en çok tercih edilen yem çeşididir. Haşlamalarda özellikle balık ununun kokusu sazan balıklarını doğrudan harekete geçirir. Öte yandan, yoğun av yapılan yerlerdeki sazan balıkları haşereleri tehlikeyle ilişkilendirebilir ve bu durum sazan balığını kaçınabilir.
Tatlı mısır, sazan balığının her zaman saldırdığı nispeten daha ucuz ve ulaşması kolay bir yemdir. Sazanlar, konserve tatlı mısırda bulunan tuzlu ve tatlı tatların kombinasyonunu çok sever ve mısır taneleri, kancanıza doğrudan kolayca geçirilebilir.
3. Parlak İğne Kullanmayın
Sazan balıkları olağanüstü bir görüş yetisine sahip olduğundan, gösterişli bir iğnenin parlaklığı onları yeminize saldırmaktan caydırabilir. Giydirilmiş ya da koyu renkli sazanlara özgü iğneler kullanmaya dikkat edin.
4. Bir Kamış Bölmesi Kullanın
Sazan balığının hemen hemen her şeyi tükettiği bilinse de aslında beslenmesine özen gösterir ve çabuk korkar. Bir sazan sürüsü, oltanızdaki hafif sarsıntılarla varlığınızdan haberdar olabilir ve herhangi bir tane tutma şansınızı kaçırabilirsiniz.
Bazen kamış tutucu olarak da bilinen bir kamış bölmesi, hat hareketinin yaratacağı titreşimin çoğunu ortadan kaldırabilir. Kamış bölmeleri, oltanızı tam olarak ihtiyacınız olacak kadar bir açıda tutarak mümkün olan en az dirençle açılmasını sağlar ve sazan yakalama şansınızı ciddi oranda arttırabilir.
5. Yay Balıkçılığını Deneyin
Sazan balığı, balık tutma rutininizi karıştırmanın ve yolculuğunuza yeni bir zorluk derecesi eklemenin eğlenceli bir yoludur. Sazan balığı, yay balıkçıları için en popüler balıklardan biridir; çünkü yay balıkçılarının tam olarak ateş edebileceği nehir kıyısına veya göl kıyısına yakın orta seviye derinliklerde kalmayı tercih ederler.
Birçok balıkçı, bir zamanlar karalanan sazanları heyecan verici bir meydan okuma olarak görüyor, ancak sazan balıkçılığı yolculuğunuzdan en iyi şekilde yararlanmak için edinmeniz gereken birkaç beceri var. Nehrin kenarında doğru yerde balık tuttuğunuzdan ve sazanların karşı koyamayacağı bir yem kullandığınızdan emin olun.
Sazan Avı Yemleri
Sazan balığı çok çeşitli şekilde beslenir. Böcekler, suda yaşayan solucanlar, yengeçler ve yumuşakçalar en sevdikleri yiyeceklerdir, ancak yosun ve diğer bitki artıklarını da yerler. Bu balıklar o anki yeme alışkanlıklarına göre doğal yemlerden ev yapımı hamur yemlerine, seri üretilen yumuşak yemlere, soslara, haşlamalara ve diğer ürünlere kadar çok çeşitli yemlere yanıt verir. Yüzeyde beslenen sazanların küçük köpek bisküvilerini bile yediği biliniyor.
Sazan Avı Ekipmanları
Sazan Kamışları
İki olta kamışıyla başlarsanız yakalama şansınız daha yüksek olur. Bazı yetenekli balıkçılar üç hatta dört olta kullanır, ancak a) tüm göller ikiden fazlasına izin vermez ve b) aynı anda farklı yönlerde hareket eden üç veya dört balığı tutabileceğinizi düşünmelisiniz!
Sazan Makineleri
Makinenizin boyutunu oltanıza ve stilini yapacağınız balık tutma türüne göre eşleştirmelisiniz. Normalde 6000 ila 10000'lik bir makine arasında değişen makinelerle avlanabilirler, çoğu su için 10000 yeterli olmalıdır.
Kamış Bölmesi/Bank Kamışlar
Kamışlarınızı dinlendirmek için de bir yere ihtiyacınız olacak. Hangi opsiyonu seçeceğiniz tamamen size kalmış. En çok yönlü seçenek, beton da dahil olmak üzere herhangi bir yere yerleştirilebilen bağımsız bir çerçeve olan bir kamıştır. Bununla birlikte, bazı avcılar, bank kamışlarını yumuşak zeminde istedikleri yere çimlere itebilme özgürlüğünü severler.
Fırlatma Sopası
Balığın oltanıza yaklaşmasını sağlamak için, bol miktarda yer yemi kullanın - balıkların yeminize ilgi duymasını sağlayan ve onları yemeye daha yatkın hale getirin. Bir fırlatma sopası en kolay tekniktir, ancak bir mancınık menzil ve doğruluk açısından avantaja sahiptir.
Sazan Avı Lokasyonları
Türkiye'de 7 coğrafi bölgedeki tatlı suların neredeyse hepsinde sazan balığı tutulabilir. Akdeniz'de bulunan ve Türkiye'nin en önemli akarsularından biri olarak kabul edilen Göksu Irmağı'nda da ağırlıkları 12 kilograma kadar ulaşan sazan balıkları yaşamaktadır. Bunun dışında Ege, Marmara, Güneydoğu Anadolu Bölgeleri tatlı su kaynakları da sazan balığı avı için cazip lokasyonlardır.